Speltest: Bezzerwizzer

Speltest: Bezzerwizzer

I samarbete med spelexperten.com testar vi denna gång familje- och frågespelet Bezzerwizzer. Frågespel är det vanligt att familjer och vänner samlas kring till julen och Bezzerwizzer visar sig bjuda på en hel del roliga regler som både leder till spänning, skratt och en hel del samarbete. Men håller det hela vägen? Det tar vi reda på denna recension. 


Spana även in detta spel!


Reglerna är enkla. Inför varje omgång får du eller ditt lag fyra kategorier som placeras på en ruta som är värd mellan 1 - 4 poäng. Alla tävlande får sedan svara på en-poängarna och sedan två-poängarna och så vidare. Exempelvis är ni experter på naturvetenskap placerar ni den på fyrapoängs-rutan och är ni sämre på kändisar placerar ni den på ettan. Poängen du tjänar in vid rätt svar omvandlas sedan till steg på spelplanen. Den första att ta sig runt spelplanen vinner. 

Exempel på nytt underverk till Armada - Siracusa - vars symboler utnyttjar utforskande med skeppen.



Enkelt. Ja, men sedan kommer vi till de fyra sorterna av strategibrickor. Två stycken som ger spelet dess namn: Bezzerwizzer. De fungerar så att ett lag kan lägga sin Bezzerwizzer-bricka om de tror att ett annat lag som får en fråga kommer svara fel på den. Om laget som fick frågan svarar fel, får det bättre vetande laget chans att ta poäng istället. Om den som bezzerwizzrar svarar fel får denne ett minuspoäng. Svarar den som fick frågan fel och bezzerwizzraren rätt då får denne upp till tre poäng. 

Swap - heter en annan strategibricka, med den kan ett lag byta brickor, exempelvis om de har ett ämne de ogillar kan de byta med någon annan spelare/lags brickor. Det här kan nyttjas strategiskt, för om någon har ett favoritämne på fjärde nivån och helt plötsligt swappar (byter) ett annat lag dit ett svårt ämne — det kan vara skillnad på vinst och förlust. 

Write - skriva svaret helt enkelt. Write kan andra spelare som inte fått frågan lägga på ett lag som fått en fråga. Då måste varje deltagare i det laget skriva sitt svar och får inte komma fram till svaret gemensamt. Om majoriteten i laget svarat fel (men någon har rätt) får man poäng som vanligt men med två minuspoäng. Har alla svarat rätt får man poäng som vanligt men också två bonuspoäng. 

Och nu till slutspurten

Den sista sträckan på spelplanen kallas upploppet. När en spelare/lag hamnar där då kan de andra välja att istället för att gå med sin egen pjäs efter vunnen poäng, istället gå bakåt med någon som befinner sig på upploppet. Under våra testspel visade det sig att det var psykologiskt jobbigt att offra sina egna poäng och det skapade lite glad osämja när någon inte ville ge ledaren minuspoäng. 

Bezzerwizzer är ett bra spel. Strategibrickorna och spelsystemet med att placera ut kategorier på olika poäng gör att det finns ett mått av strategi. Men spelet blir aldrig tungrott eller för komplicerat. 

En kritik är att kändisfrågorna kan kännas något tidsbundna, och även om de säkert en gång i tiden var det fräschaste med spelet känns de nu relativt daterade.



Senaste på Kuxa.se/spel

Krönika: Bytet till Switch - från flopp till succé

Krönika: Bytet till Switch - från flopp till succé

Speltest: Armada - expansion till 7 Wonders

Speltest: Armada - expansion till 7 Wonders

0