Speltest: Cascadia

Speltest: Cascadia

Årets spel är Cascadia - vi tar oss ut på hajk i naturen och pusslar ihop både landskap och djur. Det här är ett spel för hela familjen med en skalbar svårighetsnivå som gör det roligt för både nybörjaren och den inbitne brädspelaren.

Årets spel utses av Guldtärningen varje år sedan 1998. Först var kategorierna barn och familjespel men 2003 lade de till kategorin vuxenspel. De är oftast av de mer avancerade slagen och kräver ibland både en rejäl genomläsning av regelboken och några rundor för att förstå djupet i.




Årets spel i vuxenkategorin: Cascadia är varken komplicerat eller svårt att förstå. Vi slås av är hur enkla reglerna är att lära sig och det är pluspoäng redan där alltså. Men vi vet också efter mångårigt spelande att enkla regler oftast inte betyder tråkigt spelande — och mycket riktigt under den lätta regelytan finns det i Cascadia ett strategiskt guldkorn. Här gäller det att gnugga pusselknölarna och båda kamma hem kortsiktiga poäng och ändå försöka bibehålla den långsiktiga planen. Är du riktigt finurlig kan du även slå ett öga på vad motståndaren är ute efter och försöka förstöra deras planer. En transparens som verkligen bäddar för en tät kamp om vinsten.

Såhär bygger du sakta upp din spelplan. Du får lägga brickorna hur du vill och djur-poletterna där det finns markering för dem. Men mer poäng ju större landskap (biotop) du lyckas få ihop och djuren följer sina egna regler för maxpoäng.



Enkelt förklarat är Cascadia ett brädspel där du lägger ut hexagonformade spelbrickor med landskap på och en symbol som visar vilket eller vilka djur som får vistas på den. Du får välja mellan fyra uppsättningar av ett landskapbricka plus en djurmarkör. Du måste även placera ut djurmarkören samtidigt som landskapsbrickan (dock på en annan av dina brickor, beroende på vad som passar bäst).   

Ditt mål är att följa spelomgångens poäng-regler för djurformationer, som kan variera från spelomgång till spelomgång. Du ska även göra så stora sammanhängande landskapstyper som möjligt: Skog, prärie, sankmark, berg och hav.



Ett exempel på djur-poäng var exempelvis för Räv: få poäng enligt tabellen (som står på kortet) om du får två rävar bredvid varandra och varje par av olika djur runt om. Eller: få poäng enligt tabellen om du placerar älgar i en rak linje. De här poängkorten är relativt lätta att förstå och vi kunde alltid ställa frågan högt under spelets gång om det var någon oklarhet, utan att för den sakens skull avslöja våra långsiktiga planer.

Urvalet. Där får du ta en kolumn av bricka/djur och placera ut på en gång i ditt landskap. De fylls då på med en gång.




Men Cascadia har även ett enklare poängkort för familjen, där poängen för djuren förenklats. Sen om ni känner att ni vill göra det lite mer avancerat kan ni vända på kortet och där finns poängregler som är lite mer utmanande. På det viset måste ni inte köra med de lite svårare poäng-sätten på en gång.




Till momentet att välja landskapsbricka och djur-token kommer också kottarna. De är spelets valuta och för dem kan du köpa att rensa bort valfritt antal djur och dra nya ur påsen. Du kan även köpa förmågan att korsa urvalet, det vill säga ta en djur-token från en hög och landskapsbrickan från en annan. Kottarna tjänar du när du lägger ut ett djur på en hexagon med en kott-symbol.

Ett exempel på hur en omgång Cascadia kan se ut när det kommer till djur-poäng.

Vi spelade Cascadia i tre omgångar under första kvällen och vi insåg att det var väldigt tajt och roligt. Ibland skiljde det bara tre poäng mellan vinnaren och den siste spelaren. Suget efter att bygga det största landskapet och verkligen optimera sina djurformationer gjorde att vi hela tiden ville återvända. Hela tiden fanns känslan av att du kunde bygga lite bättre och få lite fler poäng om du bara…  Ja, Cascadia är ett utomordentligt bra spel, som vi verkligen rekommenderar till julklappen. Årets julklapp är brädspel och årets spel är: Cascadia.



Köp gärna spelet på www.spelexperten.com som vi samarbetar med.


Fler spel som vi testat på kuxa.se/spel

Speltest: Mascarade

Speltest: Mascarade

Årets julklapp 2023

Årets julklapp 2023

0