Speltest: Jaipur

Speltest: Jaipur

Är ett kortbytarspel där du ska bli den bästa handlaren i staden Jaipur. Du når ditt mål genom att handla med varor och få den största kameljorden. Mest rupier vinner, i bäst av tre omgångar. Ett speltest i samarbete med spelexperten.com där du förstås också kan köpa spelet.


Jaipur är ett spel med enkla regler där du med taktik och lite tur kan kamma hem flest rupier. Du börjar med fem kort på hand och eventuella kamelkort lägger du på bordet framför dig, det är din kamelhjord.




I mitten på bordet läggs marknaden upp från draghögen. Det är fem kort till antalet, varav tre är kameler.

Du får antingen ta ett kort från marknaden och lägga upp ett nytt från draghögen. Eller ta fritt antal kort och lägga ner lika många från handen. Eller ta alla kamelkort — även där dras nya kort från draghögen och fyller lyckorna på marknaden.


Istället för att byta eller ta kort kan du köpa varumarker. Det finns två grupper av varor, de billiga kostar ett kort och de dyrare kostar två kort av samma färg.

Fem kort på marknaden, draghögen och varumarkerna, läder, kryddor, tyg. Bonusmarker, sedan silver, guld och ädelstenar.


Ska du köpa en guldmarker kostar de således minst två kort i samma färg. Men om du vill nå bonuspoängen är det bättre att spara ihop och köpa en vara för tre, fyra eller fem kort samtidigt och få motsvarande bonusmarker.  En viss mått av slump i hur många poäng bonusmarkerna faktiskt är värda, men de med högre kostnad är i slutänden ändå värd mer.


Varumarkerna är som mest värda i början av spelet, det gäller att köpa de bästa varorna tidigt. Rubinen är exempelvis värd sju poäng om du är den förste att köpa den.

Tar två varor slut eller det inte längre går att fylla på marknaden från draghögen är omgången över - flest rupier vinner. Har en spelare vunnit två omgångar (bäst av tre) är denne vinnaren.

Den som har flest kameler i sin hjord får fem bonuspoäng.


Spelet är lätt att först och spela, men det saknar ett strategiskt djup. Det är småroligt, kom vi överens om efter ett antal omgångar. Kanske är Jaipur bättre lämpat för den som ofta spelar med yngre, då en viss tur och slump kan vända spellyckan även för den med sämre taktiskt sinne.


Att det i grundreglerna står att spelet har  tre omgångar vittnar om att spelet innehar en viss obalans, som på det viset försökt åtgärdats. Kanske hade det varit bättre om det istället bjudit på en viss interaktion mellan spelarna eller fler kort  för att förlänga speltiden. Eftersom det tar lite tid att sortera upp alla spelmarker i sina respektive högar (sju stycken) känns det lite smådrygt att behöva göra det upp till tre gånger för att utse en vinnare. En bättre låda med fler sektioner hade också varit till stor hjälp för att underlätta setupen.


Jaipur är ett spel för två spelare med en viss mån av taktik och slump. Det kräver inte mycket av spelaren och det kan ibland vara skönt att spela ett sådant spel.


Fler speltest på Kuxa.se/spel

Speltest för de mindre: Drone home - Med drönare i centrum

Speltest för de mindre: Drone home - Med drönare i centrum

Speltest: Mascarade

Speltest: Mascarade

0