Speltest: Mascarade

Speltest: Mascarade

Mascarade är ett partyspel för 4 till 12 spelare. Det är en blandning mellan bluff och memory. Ett kortspel helt enkelt, där temat är maskerad! Vi iklär oss (bildligt talat) masker från renässansen och försöker bli den förste att samla in tretton guldmynt. Ett förbluffande roligt spel med många skratt och stor godartad förvirring, men står det tidens tand? Ett test i samarbete med spelexperten.com



Mascarade är ett kortspel med stora spelkort som var och en visar en maskeradmask. Varje mask har en speciell egenskap, som att ta tre guld från banken, ta guld från rikaste spelare, få upp till tio guld, och så vidare.

Theo i full färd med att byta (eller inte byta) kort.



Det finns 12 olika kort i lådan och på tolv spelare (som vi ännu inte testat) har alla ett varsitt kort. Men på fyra spelare ligger två kort i mitten och alla spelare har ett varsitt kort framför sig.




När spelet startar är alla kort synliga och spelarna får en stund att memorera var de ligger. Sedan vänds korten och det är upp till ditt goda minne att ha koll.

Det andra som händer är att alla får en tur att ta sitt kort och ett annat kort — från en spelare eller från mitten — och under bordet byta ut korten eller låtsas byta ut korten. När alla bytt (eller inte bytt) startar den förste spelaren.


När det är din tur har du tre handlingar att välja på och du får endast utföra en av dem. Det är titta på ditt kort, byta kort med en annan (eller bluffa bytet, som sagt) eller säga att du har en mask och utföra dess handling.

Om du säger att du har en mask är det upp till de andra att syna. Det kan de endast göra genom att säga att de själva har masken. Det är upp till ditt minne, sannolikhet och lite tur att avgöra om du kan syna.


Under våra spelomgångar förändrades dynamiken och spelsätten utifrån vilka kort vi spelade med. Spelet har lathundar och med det förslag på vilka kort som passar till visst antal spelare och du som spelare får även en lapp med översikt på alla kort, så att du ser vad deras effekt är.

Först till 13 mynt vinner. Här är uppsättningen för 4 spelare, med 6 kort. På den runda brickan byggs potten upp.

Om en spelare inte blir synad händer maskens effekt utan att denne behöver visa sitt kort. Om en spelare blir synad av ett antal spelare måste de alla visa sina kort och den som har rätt mask får effekten och de andra får böta ett guld till brickan på mitten av bordet.


Ett kort — Justice — har förmågan att ta potten på brickan. En mask som är värdefull ena stunden för att sedan bli värdelös.


Mascarade är en rolig partyhöjare men kanske inte ett spel som når de riktiga höjderna. Ju mer vi spelade desto mer hittade vi olika taktiker och sätt att nyttja reglerna, och även om vi skrattade och hade kul kändes det ändå som att vi blev snuvade på vinsten när någon plötsligt satt med tretton guld i hand.


Det får bli medelbetyg. Spelvärt men kanske ingen blivande klassiker — men alla spel kan inte vara mästerverk.


Fler spel med kort på Kuxa.se/spel


Speltest: Jaipur

Speltest: Jaipur

Speltest: Cascadia

Speltest: Cascadia

0