Krönika: Världen är inte svart och vit — förutom i Schack

Krönika: Världen är inte svart och vit — förutom i Schack

Schack, detta uråldriga spel, där de första nedtecknade partierna är tusen år gamla och där de nuvarande reglerna är över fem hundra år,   lämpar sig synnerligen väl till 2020-talet – visar det sig. 

Det var med tv-serien Queens gambit (damgambit är en vanlig öppning i schack) som schackboomen var ett faktum där, 2020. Att vi också hade en pandemi och att folk sökte efter förströelser inomhus gjorde nog också sitt till. 

Schack har alltid varit återkommande i mitt liv. Sen min morfar lärde mig reglerna någon gång på 80-talet till att jag spelade det mot andra ungdomar på fritidsgården. Då var det enkelt, kill or be killed — så mycket strategi fanns inte och det mesta gick ut på att ta så många pjäser som möjligt. 

Samma strategi verkar gälla även idag då redaktionskollegans ungar glatt kommer förbi och undrar hur många pjäser vi ”dödat” då vi spelar. En generation fostrad av tv-spelslingo. 

Men just damgambit är nu en öppning jag försöker lära mig. Lära sig och fördjupa sig i schack idag gör du lättast på Youtube, där youtubers som också är högt rankade schackspelare streamar sina matcher på Twitch och även släpper videos med jämna mellanrum där de spelar, analyserar och festar med schack i centrum. 

Några youtubers som finns där ute och som jag kollat på är GothamChess som med sina 2700 i ranking inte är någon duvunge när det kommer till schack och som med sin karisma och speciella stil får en schackmatch att kännas som UFC. Vilket också har gjort att han har över fyra miljoner följare på sin kanal.  

Botez-systrarna Alexandra och Andrea är båda som gjorda för streaming-åldern. Två unga tjejer som båda är grymma på schack och som har videos där exempelvis den äldre systern spelar och den yngre är DJ i bakgrunden, och pumpar dansmusik ur högtalarna. De visar att schack inte behöver vara trist och stelt. 

Så här ser schack ut på chess.com

Den första av dessa youtubers som jag stötte på var Anna Cramling, som gick omkring bland ”chess-hustlers” i New York och utmanade och intervjuade dem över ett parti i trevliga videos på 10 minuter. Jag anade en viss accent hos Anna och det var när jag presenterade hennes videos för min kollega Johan som han mindes att hennes mor Pia Cramling var med i ett program om schack på 90-talet — Snilledraget. Mycket riktigt Pia Cramling är en stormästare (GM) inom schack och hon är den enda kvinnan att få titeln i Sverige och hon blev den femte kvinnan någonsin att få titeln 1992. Hon är även med i dottern Annas videos ibland. Det är även Annas pappa stormästaren Juan Manuel Bellon López, som är femfaldig spansk mästare i schack, bland annat. Här kan vi prata om en schackdynasti. 

Schack är verkligen ett spel för vår tid. När som helst kan du spela genom appen chess.com i telefonen, möta andra spelare över hela världen som matchar din ranking eller spela mot botar. På 80- och 90-talet var du tvungen att köpa en dyr schackdator eller spela mot det schackspel som eventuellt fanns i  datorn, men idag har du en superavancerad schackdator i fickan och hela världens schackspelare som motståndare. 

Schackkalkylering, strategier och datorns analyser är idag vardagsmat i schackvärlden och det har gjort att den sammanlagda schackkunskapen ökat i världen. Ofta pratar youtubers om äldre legendariska partier genom linsen av nutida kunskap. 

Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura är två  exempel på nutida schackspelare som alla ser upp till och snart väntar en ny generation schackspelare som ska ta över tronen. Vem vet, kanske det är du? 

En sista tanke är att schack kan kanske lära oss något om vårt förhållande till  AI som nu är på väg att förändra världen. För även om en schackdator slog världens bästa spelare Kasparov på 90-talet, och idag är så avancerade att ingen människa kan slå dem, fortsätter schack att fascinera. Det är både pussel, strategi, tävling och kreativitet i ett, och det är djupt mänskliga egenskaper. 

Speltest: Brass - Birmingham

Speltest: Brass - Birmingham

Speltest: Kvacksalvare

Speltest: Kvacksalvare

0