Speltest: Brass - Birmingham

Speltest: Brass - Birmingham

Det är faktiskt en femma, säger Jonatan efter en kort eftertanke. Han är en del av Kuxabladets speltestgrupp, som nu kommit upp i fler än 45 testade spel till tidningen. Alltid i samarbete med spelexperten.com i Gävle.


Brass Birmingham är en modern klassiker som utspelar sig under den  industriella revolutionens tidevarv i England. Där du utökar ditt affärsimperium med kol, stål, gods, väv, lergods och öl. .


– På ett sätt går det att jämföra med monopol. Det är ett ekonomiskt strategiskt brädspel likt Monopol, Finans och Power grid. Men Brass tar det till nästa nivå.


– Brass är ett ett relativt avancerat spel, kanske inte något för familjen. Speltiden är cirka 2 - 3 timmar, även om det står en och en halv på kartongen. Men ett kvitto på att spelet är bra är att tiden går fort!



Vi fortsätter resonera vad det är som gör Brass Birmingham så bra. För det första hamnar spelaren ofta i djupa strategiska grubblerier — där varje val är meningsfullt och väger tungt.


– Just vikten av valen och att det är så pass tydligt hur det påverkar ens möjligheter att vinna är det som jag tycker är bäst med spelet, menar Jonatan.


Spelet spelas i turordning där varje spelare kan göra två handlingar på sin tur. Du som spelare har till en början åtta spelkort, med dessa kan spelaren välja mellan sex olika handlingar. Det är en hel del att ta in till en början, men när grundreglerna/handlingarna sitter, då förflyttas istället tankekraften till att göra de bästa besluten.

– Det låter avancerat och det är ganska avancerat men efter några omgångar och med öppna diskussioner brukar det flyta på.


– Till en början hamnar vi ofta i ett moment 22-läge. Du behöver kol för att bygga en viss byggnation, men för att bygga kolet behöver du en anslutning till en kolgruva och för att få anslutningen till kolgruvan måste du bygga en kanalbåt, men då kan nästa spelare bygga i den staden före dig. Då gäller det att du spenderar minst pengar för att bli först ut i nästa runda… Men om du kunde bygga stålverket då… nej, just det du har inget kol ännu.


Så där håller det på och du som spelare fipplar genom korten och tittar på spelplanen för att försöka hitta en lösning som trumfar de andra.

– Flytet uppkommer när det klickar vilka alternativ du kan göra, det är inte där svårigheten ligger. Utan i beslutet vad du vill göra.


Spelarinteraktionen i Brass är, i jämförelse med många andra spel, mycket väl avvägd. Framgång för en spelare ger ofta olika synergieffekter för andra spelare. Du kan använda resurser till dina egna byggen som de andra spelarna skapat. Men om du förbrukar de andras resurser för att skapa poäng ger du också den andre spelaren poäng. Det blir en avvägning vilken spelare du kan premiera och hur mycket du själv tjänar gentemot de andra.

Som vi nämnde ovan kan du också påverka turordningen inför nästa runda med hur mycket pengar du spenderar. Du kan även låna pengar och systemet för att betala av på lånet är snillrikt och enkelt uppbyggt och tar ingen tid alls att räkna ut inför varje ny runda.


Denna gång gick vi inte igenom några regler alls i speltestet. Men vi rekommenderar Brass Birmingham till alla som vill ta Monopol eller liknande spel till nästa nivå. Brass Birmingham är ett av de bästa spel vi spelat och som vi gärna spelar om och om igen.


Spana även in spelet:

Fler speltest och krönikor på Kuxa.se/spel

Årets julklapp 2023

Årets julklapp 2023

Krönika: Världen är inte svart och vit — förutom i Schack

Krönika: Världen är inte svart och vit — förutom i Schack

0