Årets julklapp 2023

Årets julklapp 2023

Det finns så många fler och roligare brädspel än Monopol, det var vad vi huvudsakligen försökte säga när projektet med att testa och skriva om brädspel började för lite mer än tre år sedan. Samarbetet med Spelexperten.com i Gävle som nu gjort att vi kunnat tipsa om lite fler än 45 spel till dig käre läsare.


Det har rådit en brädspelsboom de senaste tio åren. Mycket tack vare plattformar som Kickstarter och sociala medier där spelkreatörer kan nå en publik och skapa intresse för ett spel innan det är färdigt.



När spelarna och spelskaparna får en direktkontakt kan också ändringar i spel och tillägg göras långt in i processen att skapa ett spel. Spelarna röstar också med plånboken och i exempelvis Kickstarter-projekt förköper de spelet och utvecklaren får på det viset en ekonomisk trygghet.



Gloomhaven, ett episkt co-op spel som vi tipsar om här intill är ett exempel på framgången som Kickstarter kan ge ett spel innan det ens släppts.

Gloomhaven

En modern klassiker - ett storslaget spel i både fysiskt omfång (läs stor kartong) och speltimmar..

Ni spelar er karaktär i staden Gloomhaven, tillsammans med de andra spelarna klarar ni av olika nivåer, får klistra ut nya platser på världskartan och levla er karaktär tills dess pension.

Då tar ni en ny karaktär och spelet fortsätter tills ni klarat av huvudberättelsen, med så många sidoäventyr som ni mäktar med. Ett bra regelsystem, med intensiva, taktiska och roliga strider där alla får bidra. Ofta klaras uppdrag av precis på målsnöret - en fantastisk känsla!

Vi har inte skrivit en recension av spelet ännu. Vi jobbar på en mastodont-genomgång, men vi rekommenderar spelet till alla hardcore-spelare där ute!


Det finns många fler och roligare spel än TP, skulle också vår mission ha varit. För oj vad den gemene svensken behöver bredda sin spelhorisont. Ett spel som alltid går hem oavsett spelsällskap är frågespelet När då då. Det tipsade vi om föregående år. Du som spelare får frågor om när en händelse inträffade och du ska placera in den före, efter eller mitt emellan de årtal du redan har svarat rätt på. Ett otroligt roligt frågespel där du ändå har chans att lyckas även om du inte har en aning om det rätta svaret.



Vad är då de vanligaste spelen där ute och vilka andra spel tycker vi att ni ska testa, ja vad sägs om följande:

Monopol - istället för detta uttjatade brädspel - spela ett spel som Stone Age istället. Ekonomin är flyttad till stenåldern och du har mycket större möjligheter att påverka slutreseultet. Mycket roligt!

Stone age är ett bra spel. Läs speltestet här.


Strunta i Trivial Pursuit - detta klassiska frågespel. Nej, spela ovan nämnda När då då istället. Eller varför inte gå helt utanför ramarna och spela Wavelength istället. Ett spel där kunskap (om varandra och omvärlden) sätts på prov på ett helt annat sätt än ren uppslagsverkskunskap.




Försvunna diamnten- nej, varför ska du köra en enda omgång av det igen när spel som Quest for El Dorado finns. Ett helt fantastiskt bra äventyrsspel med spelmekanik som inte bara går ut på slump och tur.



Gillar du Schack? Ja, det gör vi också, det är en klassiker som aldrig går ur tiden. Men vill du prova några andra spel som är utmanande på likartat vis rekommenderar vi Splendor som verkligen kräver ett skarpt sinne.

Yatzy - javisst, en klassiker. Men testa Dice Miner istället, som ger tärningsspel en ny charm.


Taktik, strategi, psykologi, samarbete, pussel, tänkande, gemenskap och ren glädje. Det är brädspel.


Det finns många fler spel och vill du läsa våra tips och läs vidare med länkarna här nedan. 


Speltest: Cascadia

Speltest: Cascadia

Speltest: Brass - Birmingham

Speltest: Brass - Birmingham

0