Speltest: My City

Speltest: My City

Under sommarmånaden juli samlades fyra stycken i spelgänget för att testa ett lite annorlunda spel. My City är ett så kallat ”Legacy”-spel och vad det är och hur kul det är, får du läsa här nedan. Ett speltest i samarbete med spelexperten.com i Gävle. 

My City är ett brädspel för fyra spelare, där du ska placera ut tetris-formade bitar föreställande olika hus på ett personligt spelbräde. I lådan finns det 8 kuvert. I varje kuvert finns det ett scenario med tre delar, med sina egna spelregler (som byggs på och förändras under spelets gång) och allt från nya bitar till klisterlappar som du ska klistra ut på ditt spelbräde. 

Spelplanen är tryckt på både fram och baksidan. På ena sidan kan du spela en gång, den sidan förändras genom klistermärken och anteckningar. Men för entusiasten finns baksidan kvar som tillåter dig att spela My city för alltid.

Legacy betyder alltså att spelet ”förstörs” eller snarare förändras under spelets gång. Det låter ju som det försvårar omspelningsvärdet, kanske du tänker och det gör du rätt i. Själva huvudspelet spelar du endast en gång, men på baksidan av spelbrädet finns det ett evighets-spel också, så spelmakaren har tänkt till. 

Men, som vi uppmärksammade under vår spelsession som sträckte sig över tre sittningar med totalt cirka 20 timmar total speltid, det är få spel som kommer upp i den spelmängden. Och gör de det känner man sig ändå relativt klar med spelet. Inga minuspoäng från våran sida för legacy-läget helt enkelt. 

Spelarna sitter som sagt med ett varsitt spelbräde, med samma förutsättningar. Det gäller att lägga ut de slumpvis valda stadsbitarna och när alla förklarat att de vet var de skall lägga biten gör alla det samtidigt. Sedan dras nästa kort i spelkortshögen och nästa bit skall placeras ut. På kartan där du lägger bitarna finns det skogspartier, en flod, träd och stenar. I sluträkningen vid första omgången fick vi minuspoäng för öppna gräsfält, (de vi inte lyckades täcka med husbitarna), minuspoäng per sten. 

Alla poäng avgör således vem som vann varje omgång, och det generade två vinstpoäng för vinnaren, en vinstpoäng för tvåan och de som kom sist fick klistra ut nya träd på spelplanen. Träden gav alltså bonuspoäng om de lämnades kvar under nästa omgång, de täckte också minusgivande gräsytor. En av många bra utjämningsmekaniker som finns i spelet. 

I kuvert två ändrades förutsättningarna… Men mer än så tänker jag inte berätta för spelet är verkligen värt att prova. Även om du mest sitter med ditt spelbräde och spelarinterkationen är nära noll hade alla kring bordet en mycket trevlig stund. 

Längs spelets gång förändras regler och nya brickor, pjäser och kort tillkommer och avlägsnas beroende på vilket kapitel ni är i

Det är mycket spännande att anpassa sig till de nya reglerna som kommer med varje nytt kuvert. Vissa personer svarar olika på olika instruktioner och det gjorde att alla kring bordet kunde känna att de hade vittring på slutsegern. Även om det inför de sista omgångarna stod mellan två av spelarna, var det ändå roligt att slutföra spelet. Lite som att lägga pussel med ett flöde av nya regler för hur bitarna bäst ska läggas vartefter. 

Om ni är en familj eller spelgrupp där alla kan ses under cirka 20 timmar kan jag starkt rekommendera My City. Det är inga problem att packa ner spelet mellan spelomgångarna, alla har sin specifika spelplan och egna bitar. Som ett nöje kan man se det som billigare än om hela gänget skulle gå på bio, men roligare och en upplevelse utöver det vanliga. 


Är ni oroliga för att det blir en massa regler och oklara instruktioner? Var inte det.

Är ni oroliga för att det blir massa regler och oklara instruktioner? Var inte det. Spelet presenterar pedagogiskt alla regler och ökar gradvis komplexiteten, men blir aldrig svåröverskådligt. Med är också enkla lathundar där du snabbt och enkelt kan påminna dig om vad som gäller under spelets gång.





My City är ett väldigt, väldigt bra spel. 


Köp spelet på Spelexperten.com eller se fler speltest nedan.

Speltest: Splendor

Speltest: Splendor

Det "Nya" Schackdraget

Det "Nya" Schackdraget

0