Speltest: Azul

Speltest: Azul

Vi sätter oss ner och tar oss an spelet Azul för att se om kakelsättare kan vara en framtida sysselsättning? Ett pusslande speltest med taktiska inslag, i samarbete med spelexperten.com i Gävle. 


Spelet Azul har synts till på både topplistor och på butikshyllor de senaste åren. Att det är ett populärt spel råder det ingen tvekan om och nu har det blivit vår tur att pussla med mosaikplattorna. 

Du måste ta kakelplattorna i samma färg från en bricka.



Spelupplägget är enkelt. Du har en spelplan framför dig, på den har du en trappstege till vänster, med 1, 2, 3, 4, 5 rutor att sätta kakelplattorna på. Till höger är spelfältet där de olika mönstren och färgerna är fördefinierade. 

Det läggs ut kakelplattor från fabriken, som spelarna i sin tur ska välja ifrån. Det gäller alltså att ta rätt kombination av färger från de runda underläggen. Alla av samma sort måste du ta, de överskjutande läggs i mitten av underläggen. 


De två faserna

Spelet går i två faser. Den första fasen är att samla på sig plattor "som levereras av "fabriken". Den andra fasen är att placera ut dem på spelbrädets högra del och räkna poängen. 

Den som senast var i Portugal får enligt regelboken börja spelet. En ganska rolig regel som gör att samma person (Jonatan) får börja i vårat gäng under en oöverskådlig framtid. 


Efter några omgångar började vi förstå djupet i Azul. Det gällde inte längre att "bara ta någon bricka" utan det finns verkligen ett strategiskt djup. Det går att se de andras spelplaner hela tiden, och med rätt taktik sätta de andra spelarna i klistret. Mängden minuspoäng som delades ut ökade markant ju fler omgångar vi spelat. 

De valda brickorna läggs ut på de tomma fälten på trappan till vänster. När en trappa fått en en färg tilldelad till sig får ingen annan sorts platta läggas på den horisontella raden. När en hel trappa är fylld (överst 1 stycke, nederst 5 stycken) då får de placeras ut i den andra fasen. De trappsteg som inte är fyllda får lämnas kvar till nästa omgång. 

Nåja, det kan låta rörigt att förstå reglerna utifrån den här texten, men regelboken är klar och tydlig och det går fort att lära sig grundera. 


En sammanfattning. Spelaren samlar på sig plattor på varje rad, för att kunna placera ut dem på spelfältet vid omgång två. 

Spelaren har börjat lägga på andra trappsteget, på den får nu bara en kakelplatta av samma sort läggas, sedan i poängräkningen placeras kaklet på sin plats längst till höger.

När ett "trappsteg" fått en sorts kakelplatta på sig går det inte att lägga en annan färg där, och blir du således tvingad att ta bitar (exempelvis de sista bitarna) då ökar din stapel med minuspoäng. 

Poängräkning och slutpoäng-räkning. 

Taktik blir det också när det kommer till att placera ut kakelplattorna. För gör du det i kluster, det vill säga att du bygger på horisontella och lodräta rader, då multipliceras poängen. Lägger du en platta där du sammanlagt får 3 lodräta och 3 vågräta sammanhängande plattor, då får du 6 poäng, mot om du lägger en enskild platta på ett tomt ställe, det leder till 1 poäng. 

Sluträkningen belönar också de som har en vågrät rad med 7 bonuspoäng, den som lyckas lägga ut alla brickor i en färg/mönster  får 10 bonuspoäng. En vågrät rad ger 2 bonuspoäng. 

En vågrät helrad är också det som leder till spelets slut. När en spelare lägger sin femte och sista bricka på horisontalen, då börjar sluträkningen. 

Det kan vara taktiskt att därför vänta med att avsluta spelet för att försäkra dig om att du har mest poäng, eller jaga ett spelslut när du säkrat din ledning. 


Omdöme 

I vårt speltest öppnade spelet upp sig för taktiska manövrar. Det är enkelt att ha överblick på allas spelbrickor vad de är ute efter och vad de absolut inte vill ha. Sedan är det en avvägning om du ska ta ”fel” bricka för dina poäng, bara för att ge motståndaren fler minuspoäng. Men det gav ett härligt rus de gånger du som spelare fick ta rätt bricka och samtidigt sätta åt motståndaren. 


Spelet ger verkligen mersmak. Azul känns som en blivande klassiker och vi ser fram emot att spela det mer, i större spelgrupper. 


Bonus: på andra sidan spelbrädet är det inte utritat var du placerar plattorna — vilket gav ett helt annat sätt att tänka och spela. Mycket roligt! 


Köp spelet på www.spelexperten.com klicka här


Mer om spel på Kuxa.se/spel

Speltest: Pentago

Speltest: Pentago

Stardew valley - Indiespelet som tog världen med… lugn

Stardew valley - Indiespelet som tog världen med… lugn

0