Speltest: Pentago

Speltest: Pentago

Pentago ligger på bordet och Henrik utmanar alla runt om sig för en omgång Pentago. Är det bara ett fem i rad eller tillför spelmekaniken, med att kunna vrida på spelplanens fyra hörn, något? Ett speltest i samarbete med spelexperten.com


Spelet Pentago är i grunden ”fem i rad”. Ni turas om att lägga ut kulor på spelplanen tills en av er har fått fem i rad. Men det tillkommer en twist, en bokstavlig vridning. För varje gång du lagt ut en kula måste du även vrida på valfri del av spelplanen 90 grader. 


Till en början känns det som en gimmick — speciellt när du vrider en platta som inte har någon kula på sig, bara för att du måste vrida. 




Ett småklurigt, roligt och enkelt spel. Sådana behövs också. 

Första matchen. Jonatan mot Henrik. Jonatan är spelgruppens unikum. Han förstår ofta regler snabbast av alla, söker ofta djupa strategier och hittar ofta den ultimata poängspottar-maskinen när det kommer till euro-spel. Men i en omgång Pentago, bäst av fem, mot Henrik förlorade han med 2 mot 3 När Jonatan låg på offensiven hittade Henrik ofta en lucka i taktiken och kunde vinna med en trestegsraket. Var det trötthet? Eller har Henrik äntligen hittat ett spel som Jonatan inte har fallenhet för? 



Andra matchen. Johan mot Henrik. Johan började vilt och placerade ut kulor i mitten av varje spelfält. Det är ju, som bekant, bra att testa ett spels gränser, speciellt till en början. Men taktiken gick inte hem, och Henrik vann enkelt. 

Efter ytterligare några spelomogångar med ett antal olika typer av spelare kan vi sluta oss till att spelets mekanik passar en typ av tänk. Men med några rundor är det inte ovanligt att nybörjare lär sig spelets möjligheter. 

Här vrider sig Johan till en vinst.

Spelet hamnar i kategorin av enklare spel, men det är ingen nackdel.  Spelet går fort att ta fram, spela några omgångar och skratta åt hur du lyckas bli lurad. En revanchlusta infinner sig.  Reglerna förklarar du på två sekunder, men att komma in i själva tänket tar lite längre tid. 

Vi testade även med en barnpatrull (5 och 8 år) som hade kul och förstod snabbt hur man spelade Pentago.

Mer än såhär behöver vi egentligen inte skriva om Pentago. Ett småklurigt, roligt och enkelt spel. Sådana behövs också. 


Senaste på Kuxa.se/spel

Speltest: Cities - expansion till 7 Wonders

Speltest: Cities - expansion till 7 Wonders

Speltest: Azul

Speltest: Azul

0