Speltest: Cities - expansion till 7 Wonders

Speltest: Cities - expansion till 7 Wonders

7 Wonders fick toppbetyg när vi testade det. Nu har vi fått hela tre expansioner som vi testar enskilt med huvudspelet och tillsammans. Ett speltest i samarbete med spelexperten.com i Gävle. 
Expansionerna heter Cities (som vi testar här) Leaders och Armada och ger alla en extra krydda till det redan fantastiska grundspelet som heter 7 Wonders, den recensionen hittar du här nedan.

En kort sammanfattning av 7 Wonders 

Det är ett kortbaserat spel där du bygger upp din civilisation, genom att välja kort bygger du upp dina resurser och poäng. Du kan samtidigt se till att motståndarna inte får de kort eller resurser de behöver. 

Efter att ha spelat otaliga omgångar börjar vi snart få våra favoritstrategier och vi vet vilka kort de andra favoriserar. Vad passar då bättre än en extra krydda till spelet i form av en expansion? 

Expansionerna gör på olika vis spelet mer dynamiskt och sammanfattningsvis kan vi fastslå att 7 wonders upplevelsen blir ännu bättre. Ett råd är dock att simma lugnt – vi provade en expansion i sänder tillsammans med grundreglerna. På det viset fick vi en bra känsla för de nya elementen att ta hänsyn till.

Svarta kort, här med inhyrd milis, spelhåla och opium-ställe. Stadens baksida är också en del av ekonomin.


Cities expansionen. 

Här adderas så kallade svarta kort till varje tidsålders grundlek och de bidrar med en hel del nya egenskaper. Utan att gå igenom varje typ av kort kan vi sammanfattat säga att de bidrar med möjlighet till skuldsättning, till att kunna dra sig ut ur strid, att generera extra resurser (smuggling) eller spionkort som tillgodoser sig motståndares gröna kort. Just ”Ambassadkortet” med möjligheten att sätta upp en fredsduva och på så vis stå utanför striderna i varje ålder kan användas taktiskt, men det kan också stjälpa beroende på när i upprustningsprocessen fredsduvan dyker upp. 

Två nya underverk kommer också med expansionen Cities: Petra och Byzantium, vilket öppnar upp för nya sätt att spela. 



Sammanfattningsvis 

Vi är eniga om att expansionen Cities tillför mycket och höjer grundspelet. Ser vi på alla tre expansioner gör det de det svårare att förstöra för andra spelare, på grund av alla olika möjligheter. Spelet blir mer dynamiskt och intrycket så här långt är även att det sällan känns lika hopplöst att komma ikapp som det ibland gör i 7 wonders grundspelet.

Men om vi tvingas ranka dem kan vi nog enas om att Cities ger mest till grundspelet, Armada och Leaders vars speltest ni kan läsa här.



Senaste på Kuxa.se/spel

Speltest: Leaders - expansion till 7 Wonders

Speltest: Leaders - expansion till 7 Wonders

Speltest: Pentago

Speltest: Pentago

0