Speltest: Leaders - expansion till 7 Wonders

Speltest: Leaders - expansion till 7 Wonders

7 Wonders fick toppbetyg när vi testade det. Nu har vi fått hela tre expansioner som vi testar enskilt med huvudspelet och tillsammans. Ett speltest i samarbete med spelexperten.com i Gävle. 
Expansionerna heter Cities, Leaders (som vi testar här) och Armada och ger alla en extra krydda till det redan fantastiska grundspelet som heter 7 Wonders, den recensionen hittar du här nedan.

En kort sammanfattning av 7 Wonders 

Det är ett kortbaserat spel där du bygger upp din civilisation, genom att välja kort bygger du upp dina resurser och poäng. Du kan samtidigt se till att motståndarna inte får de kort eller resurser de behöver. 

Efter att ha spelat otaliga omgångar börjar vi snart få våra favoritstrategier och vi vet vilka kort de andra favoriserar. Vad passar då bättre än en extra krydda till spelet i form av en expansion? 

Expansionerna gör på olika vis spelet mer dynamiskt och sammanfattningsvis kan vi fastslå att 7 wonders upplevelsen blir ännu bättre. Ett råd är dock att simma lugnt – vi provade en expansion i sänder tillsammans med grundreglerna. På det viset fick vi en bra känsla för de nya elementen att ta hänsyn till.

Några exempel på olika ledare. Till expansionen följer väldigt bra lathundar, en till varje spelare, som gör att du kan läsa på om alla ikoner utan att avslöja dig med en fråga till gruppen.


Leaders expansionen. 

Förutom att addera ett nytt underverk i form av staden Rom kommer en ny kortlek in i spel med diverse ledare i fokus.

I början av matchen får varje spelare fyra slumpmässiga ledare tilldelade till sig, dessa hålls dolt för motspelarna. Varje spelare får spela ut tre av dessa under spelets gång, och de kan spela ut en ledare per tidsålder. Allt eftersom spelet utvecklas kanske din fjärde ledare passade bättre att spela ut i tredje åldern än den du tänkt från början. Alla ledare har en kostnad i guld för att kunna spelas ut och det kan göras när som helst under tidsåldern. Har man inte råd, eller inte vill, spela ut sin ledare kan man byta kortet mot pengar. Du kan också bygga på ditt underverk med spelarkortet, det ger dig möjligheten att både bygga på underverket och spela ut ett poänggivande kort i sista rundan, exempelvis.

Ledarna påverkar spelet på olika vis som exempel ger Leonidas motståndarna -1 i strid och kortet kostar två guld att spela ut. Bilkis kostar fyra guld att spela och ger dig möjlighet att köpa resurser ur banken för en guld. Krésus kostar en guld att spela och ger dig sex guld tillbaka. Leaders är mestadels en expansion som ger fler synergier mellan kort. Den tillför även fyra nya gillen (lila kort) till grundkortleken.



Sammanfattningsvis 

Vi är eniga om att expansionerna tillför mycket och höjer grundspelet. Men av de tre expansionerna vi testat tillför ändå Leaders minst. Eftersom det är lite slump vilka ledare du får tillgodo se dig i spelets början blir det också lite på slump om de passar din strategi - eller om du har förmågan att anpassa din strategi till de ledarkort du får. Visst, det utmanar dig att tänka i nya banor, men de kan också stjälpa.

Om vi tvingas ranka expansionmerna kan vi nog enas om att Cities ger mest till grundspelet, Armada ger "mer spel" för pengarna och Leaders ger minst, men ändå är ett kul inslag.  



Senaste på Kuxa.se/spel

Speltest: Armada - expansion till 7 Wonders

Speltest: Armada - expansion till 7 Wonders

Speltest: Cities - expansion till 7 Wonders

Speltest: Cities - expansion till 7 Wonders

0