Boktips - för barn och ungdomar

Boktips - för barn och ungdomar

David Svensson, Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek gör ett nedslag i bra läsning för- och tillsammans med barn och ungdomar.


Jag, Nattid

av Nathalie Danielsson

(9 år)

Nathalie Danielsson är en känd svensk influencer som är aktiv på Youtube, Instagram och Snap. I den här boken berättar hon öppet och ärligt om sitt liv och om sin uppväxt i Trelleborg och mobbningen som hon blev utsatt för i skolan. Nathalie blev som femtonåring känd i sociala medier och hittade där en gemenskap som hon saknade i vanliga livet. Men framgången som hon vann på internet gjorde det inte lättare för henne i skolan utan ledde istället till mer skitsnack och hat riktat emot henne. Det kulminerade när hon gick i nian och ledde till att hon ofta avstod från att gå till skolan och inte vågade röra sig fritt i staden. Mobbningen övergick också i rena trakasserier av familjen med bland annat äggkastande på deras hus. Till slut kände sig familjen tvingad att flytta för att Nathalie skulle kunna leva ett normalt liv.

Trots det mörka temat så blir man upplyft av boken som förespråkar vänlighet och mod. Det är en berättelse om att hitta sig själv och våga vara den man är när andra försöker trycka ner en.


En till dig, två till mig

av Jörg Mühle

(3 år)

Hur ska man dela upp godsaker så att det blir rättvist? Och hur gör man när det finns två helt olika åsikter om vad som faktiskt är rättvist? Om dessa inte helt lättlösta frågor handlar den här charmiga bilderboken om vännerna Björn och Vesslan. Björn hittar tre svampar i skogen som han tar hem. Vesslan blir glad och tillagar svampen så att de kan äta den. Men vem ska ha två svampar och vem ska bara få en? Björn tycker att han borde få två svampar för han är större och behöver mer mat, dessutom var det ju han som hittade svamparna. Men Vessla gjorde ju allt jobb med att laga maten och han är mindre och behöver mer mat för att växa, tycker han.


visitkortkollage.png

TRYCKSAKER

Snabbt, enkelt & billigt hos www.kuxa.se


Den första snön

av Ezra Jack Keats

(3 år)

En nyutgåva av en amerikansk bilderboksklassiker från 1962 om Peter som ger sig ut för att leka i den nyfallna snön. Vi får följa honom när han utforskar snöns alla möjligheter. Han gör spår, slår snö från grenar med en pinne, han gör snögubbar och snöänglar. Trots att boken har några år på nacken så känns den modern med sina färgstarka collagebilder och tidlösa handling.




Du hittar Ockelbo Folkbibliotek här!

 
Ord om ord -  Intervju med författaren Nina Wähä

Ord om ord - Intervju med författaren Nina Wähä

Ockelbo Basket vs Luleå Steelers - en fantastisk match

Ockelbo Basket vs Luleå Steelers - en fantastisk match

0