Grilla grönt i sommar - spännande och nyttiga alternativ

Grilla grönt i sommar - spännande och nyttiga alternativ

FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

Låt det gröna få ta större plats på grillen i sommar! Det är både roligt, gott och spännande att använda sig av det växtriket har att erbjuda.

Fastna inte vid majsen och kanske lök och tomat - det finns så mycket mer smaker att upptäcka från grönsakslandet. Vad sägs om sötpotatis eller avokado med lite fetaost? Två fantastiska gröningar som passar bra till en god grillmiddag, eller hur låter grillad spetskål med en frasig yta och smörindränkta blad? Vill du ha lite extra protein kan du slänga på några bitar tofu, bönor och halloumi. Varva dessa tre på ett spett. En eller flera goda såser till middagen blir grädden på moset! 

FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

Ett tips är att ”torrgrilla” dina grönsaker. För att få en stor stekyta på grönsaken skär du den på långsidan så slipper de ramla ner genom gallret. Om du har mindre bitar av något är det enklast att trä dem på spett. Om du vill tillaga rotsaker som till exempel sötpotatis, potatis eller rödbetor är det smart att förkoka dessa och sedan lägga på grillen. Då halverar du grilltiden samtidigt som du minskar risken för att bränna dessa.

När alla dina härliga grönsaker fått en fin grillyta tar du din egengjorda marinad och penslar på! På så vis behåller du näringen och alla bra ämnen i din oljeblandning, och kroppen kan tillgodogöra sig den på ett bra sätt. Jag brukar använda kallpressad olivolja som bas. 

FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

Förra sommarens extrema värme och torka gjorde att det förmodligen inte grilldes i samma utsträckning som det annars gör under den svenska sommaren. Vi får hoppas på en bättre grillsommar i år, vilket enligt mig betyder mer regn och inte riktigt lika heta dagar! Det mår vi nog alla bäst av i slutändan.

Om man vill tänka klimatsmart när man grillar så kan det vara bra att först se över vilken grill man har samt vilket kol eller briketter man väljer att använda. Klotgrill med FSC eller SIS-märkt grillkol är att föredra, gasolen släpper ut mer koldioxid än grill med vanligt grillkol. Engångsgrillar är inte heller så bra ur miljösynpunkt, eftersom de ofta har paraffin som tändbas som vid förbränning släpper ut mycket koldioxid. De består av aluminium, vilket inte heller är så bra för miljön. 

FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

Tändvätska innehåller också paraffin, plus att den många gånger kan ge smak åt det du grillar och det vill vi ju helst undvika.  Använd istället eltändare eller tändpapper. Det går precis lika bra! 

Ett tips är att använda sig av ett tändrör, det går snabbt och smidigt för kolen och briketterna att bli grillbara.


Marinad

 • ½ dl kallpressad olivolja

 • 1 msk äppelcidervinäger

 • 1 näve finhackade färska kryddor (till exempel basilika, oregano, persilja, mynta, salvia)

 • 1 msk honung

 • 1 msk tamarisoja

 • Örtsalt

 • Svartpeppar


Tzatziki

FOTO: Henrik Westberg, Kuxagruppen AB

 • 1 riven gurka (urkramad)

 • 1,5 dl turkisk yoghurt

 • 1 vitlöksklyfta

 • ½ pressad citron, saften

 • ½ dl färsk persilja, hackad

 • Örtsalt

 • Svartpeppar

Riv gurkan på grova sidan och krama ur all vätska. Pressa sedan i vitlöken, hacka och rör i persiljan. Tillsätt yoghurten och rör om. Pressa i citronen samt krydda med örtsalt och svartpeppar efter smak. Låt stå i kylen en stund innan servering!


hannas-v22-2019-1233.jpg

Gott & grönt på grillen

Sparris

Grönkål

Tomat

Aubergine

Zucchini

Avokado

Lök

Romansallad

Spetskål/Vitkål

Sötpotatis

Broccoli

Blomkål

Paprika

Champinjon

Morot

Kronärtskocka

Nektarin

Melon

Ananas

Citron

Britta Heimer Dereborn berättar - 70 år sedan första realexamen i Ockelbo.

Britta Heimer Dereborn berättar - 70 år sedan första realexamen i Ockelbo.

Profil - Carina Stridh

Profil - Carina Stridh

0