Ockelbo Kyrkokör - i solitär gemenskap

Ockelbo Kyrkokör - i solitär gemenskap

Körledaren Gustav Ödegården-Richter berättar om hur en längtan att kunna sammanstråla med Ockelbo kyrkokör nu blivit verklighet på digital väg. Körövningar på distans, hur fungerar det?

Med hjälp av den digitala mötesplatsen vid namn Zoom samlades Ockelbo kyrkokör framför sina hemdatorer, surfplattor eller mobiler.

– Vi bestämde att vi skulle koppla upp kl. 18.00 och kolla så att det funkade och för majoriteten fungerade det utmärkt, meddelar en glad Gustav Ödegården-Richter.

– Tjänsten fungerar verkligen utmärkt att tala och diskutera med varandra i, som om vi vore i Mariasalen inför en körövning. 

Den som talar kommer upp stort i bilden och de andra deltagarna syns i små rutor ovanför. 

– Jag delade upp kören i damer första timmen och herrar andra timmen. Körsångarna fick stänga av ljudet från deras sida, eftersom det inte går att lyssna på rösterna direkt i datorn på grund av olika fördröjning i uppkoppling. Alla hör min röst, men inte varandra.

Då inställningarna var klara genomfördes träningen som vanligt med röstuppvärmning och därefter själva övningen. 

Den som vill gå med i den välrenommerade Ockelbo kyrkokör, som har anor från 1893, kan göra det även nu. Förfarandet ser lite annorlunda ut än normalt.

– Vi brukar vanligtvis ha en öppen repetition i början på terminerna där man får komma och lyssna, sjunga med i någon stämma, tala med körsångare och få fika. 

– Nu sker detta på distans, jag kollar lite gehör och omfång och någon enkel melodi man får sjunga. 

– Gillar man att sjunga, oavsett om man annars bara sjunger hemma till radion eller i duschen, tycker jag absolut man skall söka! Både herrar och damer oavsett ålder välkomnas. Alla i kören får individuell sångcoachning och mycket stora möjligheter att utvecklas musikaliskt.

Under hösten hade Ockelbo kyrkokör planerat en dubbelkonsert med Bollnäs kyrkokör som man tyvärr tvingats ställa in på grund av Coronaläget. 

– I det tråkiga som nu händer så kommer vi ju få mer tid att öva åtminstone, om än på distans.  

– Vi planerar även en körresa till England i framtiden. Det är något att se fram emot.

– Många längtar efter sången och gemenskapen. Det svetsar samman oss på ett sätt som jag inte vet om något annat kan. Körsången får oss att stanna upp och känna oss stolta, varje människas röst är unik och i körsången blir vi ett – det är i allra högsta grad gudomligt.


Ge åldern tid - krönika om träning och hälsa

Ge åldern tid - krönika om träning och hälsa

Mountainbike-cykling - för välgörande ändamål

Mountainbike-cykling - för välgörande ändamål

0