Missionskyrkan i Ockelbo får ny pastor

Missionskyrkan i Ockelbo får ny pastor

Pelle Widman går inom kort i pension och församlingen har hittat den omtyckte ockelbopastorns efterträdare. Det blir 27-årige Niklas Levin, ursprungligen från Lerum, som kommer ta över.

– Det är kul att Pelle och jag kan gå tillsammans en tid som kollegor, medan jag slutför mina teologiska studier, berättar Niklas.

– Jag är väldigt tacksam och glad för förtroendet.

Niklas fick vid ett besök vid en bibelskola i Thailand stifta bekantskap med skolledaren Patrik Forsling, som kommer från Ockelbo.

– Det var för ganska precis ett år sedan jag besökte Patrik i Ockelbo som jag hörde om pastorstjänsten.

Han besökte i samband med det en gudstjänst och presenterade sig för rekryteringsgruppen och lämnade en ansökan. Den föll i god jord men det fanns en del frågetecken som behövde redan ut.


– Jag hade tänkt pensionera mig i sommar, berättar Pelle Widman, men då rekryteringsgruppen förordade Niklas till oss i styrelsen beslöt jag mig för att stanna på deltid tills Niklas blir färdig med studierna.


– Normalt har man en provpredikan i församlingen men nu blev det annorlunda på grund av pandemin, fortsätter Niklas.



Han spelade in en film som skickades ut till församlingens medlemmar och alla tyckte det kändes bra. I sommar tillträder Niklas på heltid och har flyttat till Ockelbo, nu studerar han på distans samtidigt som han jobbar 25% i församlingen.



Det faktum att Niklas blir pastor och samtidigt en av de absolut yngsta i Missionsförsamlingen är något han ställer sig ödmjuk inför.



– Här kommer jag, 27 år, och ska ha något att säga. Men jag tycker det ska bli väldigt spännande och ser mycket potential med Ockelbo, jag vill vara en positiv kraft i bygden.

Pelle, som var ungefär i samma ålder då han började som pastor, känner igen känslorna Niklas har.

– Även om man gått samma utbildning kan man inte räkna med samma bemötande, som yngre är det svårare att få den kopplingen naturligt. Då jag var ny frågade en församlingsmedlem mig om den riktige pastorn fått förhinder, säger Pelle med ett skratt.



– Jag vet inte om Ockelbo någonsin haft en så ung pastor. Det är spännande tycker jag, Niklas kommer med fräscha tankar och kommer ha lättare att nå den yngre generationen.



Idag har Ockelbo Missionsförsamling 100 medlemmar, som störst var man mellan 1925-1930 då medlemsantalet uppgick i 500 personer.

Pelle Widman, avslutar sin pastorstjänst vid Missionskyrkan i Ockelbo.

– I Ockelbo är det många som flyttar för studier och inte återvänder, den naturliga påfyllningen i församlingen blir precis som med allt annat i bygden påverkat av avflyttningen, menar Pelle. 





Niklas har fått ett bra första intryck av Ockelbo som samhälle.

– Alla är trevliga och hejar på varandra på ICA. Har vi hunnit med att prova alla pizzerior än, funderar Niklas glatt. 





I pastorns arbetsuppgifter ingår mycket mer än att förbereda söndagens gudstjänst och predikan. Inom Missionskyrkan finns många studiegrupper och en övergripande verksamhetsplanering kombineras med styrelseuppdrag.

– Det är pastorn som tar kontakt med dem som ska spela och sjunga vid sammankomster, begravningar, bröllop och dop, berättar Pelle.

– ”Myller av liv” är en annan stor aktivitet som innefattar bland annat språkstuga, litteraturcirkel, handarbetesgrupp varpå alla träffas och fikar tillsammans.

– Det är inte bara själavårdande samtal, det kan lika gärna handla om körkortsboken som bibeln.



Missionskyrkans unga träffas också under namnet Himlaskoj och för Niklas del var det just ungdomsverksamheten som fick honom att vilja bli pastor.

Niklas Levin, tillträdande pastor.

– Jag har vuxit upp i kyrkan och varit med som barn. Men en period höll jag mig undan och hittade min egen väg tillbaka, berättar Niklas.

– Som utbildad bilmekaniker jobbade jag med det några år, men blev senare involverad med ungdomsverksamheten i Sävedalen och det var då jag kände att det var vad jag ville göra.

– Jag ville ”laga människor” istället för bilar, är ett sett att se på beslutet. 

Som ny i församlingen är Niklas nu ofta efterfrågad och försöker att pussla ihop sina 25% arbete i församlingen med studier och att vara delaktig i diverse aktiviteter.

– Ibland behöver jag bromsa lite, men jag hoppas kunna vara med så mycket som möjligt och kunna agera mer utåtriktat, avslutar Niklas.


Text: Johan Beijer

Foto: Henrik Westberg


Fler nyheter på Kuxa.se

Boksläpp: Sagan om Okla

Boksläpp: Sagan om Okla

Kjell startar nytt företag

Kjell startar nytt företag

0