Blir det någon sommarmarknad i Ockelbo?

Blir det någon sommarmarknad i Ockelbo?

Marknadsgeneral Krister Edert ger beskedet att marknadskommitén beslutat att skjuta upp den populära sommarmarknaden i Ockelbo till 2022. 

– Sista april kom vi fram till beslutet att inte hålla på att skjuta på marknaden utan istället ställa in den helt 2021, berättar Krister för Kuxabladet.


Det fanns planer på att senarelägga marknaden till månadsskiftet juli/augusti, utifrån det första budet att vaccineringen skulle nå sin peak i mitten av augusti.

– Tar man det här seriöst och tänker till, eftersom de nu pratar om mitten av september ser vi ingen anledning att riskera något, menar Krister. 

Normalt anordnas marknaden alltid sista helgen i juni, men förra året blev marknaden inställd. 

– Vi vill inte starta upp efter stopp med något som darrar i luften, om folk törs eller inte törs komma. Det ska kännas säkert att gå ut på större evenemang. Så att det inte blir en start med försiktighet, med dålig handel och sviktande besöksunderlag. 

– Vi vill ha ett ordentligt spann emellan, när Sverige öppnar upp och vi kör igång. 

 
 

Marknadskomittén tar nu sikte på vintermarknaden 2022. 

– Vecka nio 2022, då kör vi vår årliga vintermarknad på sportlovet. Öppnar man upp Sverige i höst, då känns det att vi är på rätt spår. 

Krister berättar att många knallar har hört av sig under våren, med frågor om hur Ockelbo marknad kommer agera. 

– Många är det som undrat. Det kom mejlbokningar och telefonförfrågningar. En del har gått ut och lyssnat på andra knallar. Nyfikenheten har varit stor på hur vi tänkt göra. 

– Vi är ju med i Sveriges marknadsarrangörers förening. Där har jag kontakt med styrelsen och jag vet att marknader i dalarna, sista helgen i september har ställt in. 

– Det är många knallar som hoppas på Rättvik, men jag personligen tror inte den blir av. 

– Jag hoppas de har samma tankar som oss, att hålla igen tills det är riktigt säkert. Har vi hållit ut så här länge, då kan vi hålla ut ett halvår, ett år till. 

– Sverige ska kännas öppet och klart. Då anordnar vi marknaden och då ska det bli lite känsla av kosläpp. 

 
Krister Edert inför sommarmarknaden 2019 FOTO: Henrik Westberg

Krister Edert inför sommarmarknaden 2019 FOTO: Henrik Westberg

 

Hur går det för knallarna, är det på utdöende? 

– Det pratas i branschen att en del knallar har slutat. Men de hugger nog till när de märker att det öppnar igen.  De större knallarna som jobbat på torg,  när de går ut på marknad och månskensknallarna sen får höra resultatet — då kommer de nog igen. 

– Många knallar är i pensionsåldern och är de på benen vill de nog göra en avskedsturné åtminstone, det tror jag. 


Sommarmarknaden som nu skjutits på två gånger är den 40:e i ordningen. 

– Ja, 40 årsjubileet blir ju lite konstigt, vi är ju inne på 42, 43. Vi har beställt t-shirts och tröjor, men som tur är har  vi inte tryckt än. Så årtalet kommer stämma. Vi få väl skriva att det är den 40:e sommarmarknaden. 


Nyheter på KUXA.SE

Trädgården ditt hem

Trädgården ditt hem

Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

0