En ovanlig fågelskrämma
Stig Edvinson i Norrsundets båthamn. FOTO: Henrik Westberg
I flera år har båthamnen i Norrsundet terroriserats av kanadagäss som skitit ner bänkar och bryggor. Motorbåtsklubbens hamnvärd Stig Edvinson, själv båtentusiast, har försökt lösa uppgiften och hörde om en annorlunda lösning. Därför hörde han av sig till radions P4 och programmet Sök och finn. Lösningen? En uppstoppad räv bör skrämma bort fåglarna.
Det är april men även om solen skiner drar det en iskall vind över småbåtshamnen i Norrsundet. Räven står uppställd på några stenar och cirka femtio meter bort står ett par kanadagäss.
– Jag får flytta runt räven, berättar Stig och förklarar att tidigare var området fullt av kanadagäss.
– Det var en daglig syssla att röja undan avföringen och skrämde vi bort dem så var de tillbaka fyra minuter senare, för de är ju inte dumma heller.
– Det är 30 kanadagäss en dag som denna i april, men över 100 stycken under högsäsongen.
– Vi har testat gasolkanoner, men de ska smälla tre gånger i timmen och det är varken trevligt för boende här eller gäster.
Men hur kom han då på idén med räven? Stig hörde om idén från Kanada där de använt sig av metoden för att hålla gässen borta från fotbollsplaner. Därför ringde han till radions P4 och programmet Sök och finn.
– Jag fick napp och Motorbåtsklubben köpte räven för 900 kronor. Dan Johansson sköt räven i Skriksvik, Järvsö, för 20 år sedan. Det var Kristine, Dans dotter som ringde mig och sa att jag fick köpa den.
FOTO: Henrik Westberg
FOTO: Henrik Westberg
Nu har Stig flyttat runt räven under ett antal dagar och än så länge har det givit resultat.
– Men jag testar att flytta runt den på olika platser i hamnen och sedan har jag planer på att skaffa en till i frigolit. De behöver ju inte vara helt naturtrogna.
Gästhamnen är viktig för Norrsundet och många kommer med både båt och husbilar.
– Under högsäsongen ligger det nog mellan 20- 30 husbilar här och den turismen ökade ju redan innan pandemin.
Stig berättar att de gått samman ett gäng pensionärer, och som volontärer kommer de vara värdar i hamnen under säsongen.
– Vi är en tolv stycken som möter gästerna när de kommer och då säger vi ”Välkommen till Jungfrukusten”.
Mycket av Norrsundets framtid, menar han, ligger i turismen.