Elov Olsson - föreläste om ultralöpning

Elov Olsson - föreläste om ultralöpning

Elov Olsson, ultralöpare och föreläsare. FOTO: Johan Beijer


Ungdomsgårdarna i Ockelbo och Järbo som drivs av ABF har i samarbete med Leader Gästrikebygden haft ett projekt som handlar om inkludering, med syfte att inspirera ungdomar att följa sina drömmar. Kuxabladet besökte ungdomsgården Underground i Ockelbo den 30 april då ultralöparen Elov Olsson föreläste inför ungdomarna.

Elov Olsson, 31, är född och uppvuxen i Jädraås. I tjugoårsåldern var han aktiv innan extremskidåkning, men skadade knäet och lade den karriären på hyllan.

– Jag litade inte på knäet och började springa istället. Det är en lite annorlunda hobby jag har, inleder Elov inför nyfikna ungdomar och ledare som samlats på ungdomsgården.

Bakom Elov spelas ett bildspel upp, med tävlingsbilder från vitt skilda miljöer. Elov och förklarar att ett ultralopp är en distans som är längre än ett maratonlopp,  alltså mer än 42 kilometer. 

– Förra året sprang jag mitt tredje 24 timmars lopp. Det blev nästan 264 kilometer jag hann på ett dygn.

Hur klarade du det? Sov du? Gick du på toa? Vad åt du? Hur såg dina fötter ut?

Frågorna haglar, både ungdomar och de vuxna ledarna på plats vill veta mera. Elov ler och svarar på frågorna en efter en.

 

FOTO: Johan Beijer

FOTO: Johan Beijer

 

– Det gick bra att stanna och göra sina behov. Jag åt något var tjugonde minut ungefär, det blev sportdryck, bars, gels, wienerbröd.. Det behövs mycket energi, sista åtta timmarna var väldigt jobbiga, säger Elov med ett brett leende.

– Fötterna är inte vackra efter 24 timmar kan jag lova.

Inför loppet tränade Elov på att hålla sig vaken. 

– Jag sprang en mil var tredje timme på ett dygn. Det är väldigt utmattande, jag sov rejält efteråt.

Elov har varit aktiv inom ultralöpning i tio år och tävlat på många platser världen över. Förra året sprang han 615 mil.

– Man blir bättre på att återhämta sig, idag behöver jag inte lång tid att komma igång med träningen igen. En vilovecka på sin höjd, men jag springer några mil då också. I böjran såg det annorlunda ut, då gick jag på kryckor ibland. 

Någon undrar hur man gör för att komma igång.

– Jag tävlar för Ockelbo SK, kolla med dem. Eller så samlar ni ihop ett gäng och börjar springa. Det är inte mer komplicerat än så.



Är Elov en tävlingsmänniska eller bara sjukt envis?

– Det går att få igång mig. Jag kan tagga till, det är mer för att ha kul. I stort tävlar jag mot mig själv. Rivalitet och osämja gillar inte jag, vill att det ska vara glatt.

Skärmavbild 2021-05-05 kl. 15.51.42.png

ABF Ockelbo

HEMSIDA

– Men min seger i ulttravasan var stenhård. Jag kom ifatt ledaren 1, 2 mil innan mål och lyckades hålla undan. Jag hade kaskadspytt två gånger men bröt ej, jag fick i mig för mycket energi men kände att kroppen svarade så jag körde på.

– Jag vann med en och en halv minut. Loppet varade över sex timmar.

Skärmavbild 2021-05-05 kl. 15.54.16.png

Leader Gästrikebygden

HEMSIDA

Elov fortsätter berätta att han endast brutit två lopp genom åren, ena gången stukade han en fot rejält och en annan gång svarade inte kroppen som den skulle, han hade en lång minneslucka under den tävlingen.

Löpningen har tagit Elov till många olika länder. Det är inget han kan leva på utan han jobbar även 75% på Insitu i Ockelbo, som jobbar med miljömätningssystem. Idag bor Elov i Gävle, det är inte ovanligt att han springer hem efter jobbet.

– Men jag har en del sponsorer så det går okej. Det är ingen stor sport löpning, jag känner maratonlöparen Carolina Wikström, som blivit uttagen till OS. Hon utbildar sig till läkare. Löpning är inte det mest lukrativa.. ..det är mer en livsstil.

Bland loppen han minns bäst nämner han tävlingen som ledde ner i Grand Canyon i USA. 

– Det var 1500 höjdmeter ner i dalen. Det har överlag varit roligast att tävla i USA, jag har kommit bra överens med amerikanerna. 

– Sydafrika har mäktiga lopp också, bland annat det största ultramaratonet i världen. Vi sprang på asfalt 87-90 kilometer i kuperad miljö. Med totalt 19500 startande. 

Men vad är då det längsta Elov någonsin sprungit? Det var faktiskt inte ens i en riktig tävling, utan en personlig utmaning.

– Jag försökte klara gästrikeleden i ett svep, det är 36 mil runt, jag bröt vid 28 mil, det är det längsta jag sprungit, avslutar Elov.



Nyheter på KUXA.SE

Ann-Christine 46 år med ICA Ugglebo

Ann-Christine 46 år med ICA Ugglebo

En ovanlig fågelskrämma

En ovanlig fågelskrämma

0