April - nystart och ljusare tider

April - nystart och ljusare tider

Nu har påsken passerat med ledighet, blandad väderlek, vårkänslor, avkoppling och förhoppningsvis en hel del god mat. Visst är skönt att vinters tunga snötäcke håller på att  rämna men det som gömdes i snö kommer ju som sagt fram i tö. Vi vill städa bort höstens tråkiga färger och låta våren och sommarens pasteller inta vår omgivning.

April innebär för många av oss en skön känsla av nystart och ljusare tider. Vi städar av verandan, plockar fram utemöblerna, tar fram och utför service på cykeln. Trädgården behöver en hel del arbete såsom krattning och bortforsling till majbrasan. Även trädgårdslandet kräver förberedelser och omsorg med planering och grovarbete med jord och sådant. Allt detta kräver en hel del fysisk ansträngning som vi direkt kan översätta till träning för kroppen. Vi utför tunga lyft och vi bär otympliga saker som kräver balans, koordination och uthållighet.

De flesta av oss har lättare att göra saker åt ett håll, om vi krattar eller skottar med spade så vill vi gärna göra detta monotona moment åt ett och samma håll. Vilket håll beror oftast på om vi är högerhänta eller vänsterhänta. Självklart blir vi då skickligare åt det håll vi har jobbat mest med. Det tråkiga är ju att den goda kroppsrörelsen förmodligen byts ut till monoton snedbelastning. Vi kan börja med att utföra våra ensidiga rörelser åt båda hållen. Det kommer kännas avigt och långsamt i början, men ganska snart kommer det bli helt naturligt för oss. Plus att vi kommer orka längre stunder av arbete eftersom vi fördelar våra krafter mera jämnt mellan kroppens områden.

Våra kroppar som nu har arbetat i ovana positioner och med rörelser i utmanande rörelser behöver troligen inte ett tungt styrkepass på gymmet. Vi kan i stället unna våra mörbultade  kroppar något som kompletterar de tidigare kroppsarbetet. Vi kan till exempel göra töjningsövningar, ett yogapass eller unna oss en avslappnande massage.

Om vi planerar in vår träning i samklang med arbetet vi gör i trädgården under  sommarhalvåret och snöröjning under vinterhalvåret, har vi potential att uppnå en bra balans mellan aktivitet och återhämtning. Att få till en vettig planering är, för de flesta av oss, en utmaning och det enda som tar oss framåt mot resultat är att pröva, öva och öva igen. Vi lär oss både av det som funkar bra och det som blir knasigt. Kämpar vi på så kommer det bli allt lättare och enklare med tiden!

Speltest Roll Player

Speltest Roll Player

OIF Gympa rolig träning för alla  - ICA Ugglebo utvecklingsstöd 2024

OIF Gympa rolig träning för alla - ICA Ugglebo utvecklingsstöd 2024

0