Ann-Christine 46 år med ICA Ugglebo

Ann-Christine 46 år med ICA Ugglebo

FOTO: Henrik Westberg


Det är en vanlig tisdag på ICA Ugglebo i Ockelbo. I butiken arbetar Ann-Christine Tillman, det har hon gjort ett tag nu. Närmare bestämt 46 år. Och ännu har hon inga planer på att sluta helt. Kuxabladet träffar henne för ett samtal hennes arbetsliv och hur mycket som hon varit med om och hur mycket hon glömt bort under åren. 

För dagen arbetar Ann-Christine i förbutiken. Det blir mestadels paketutlämning men också försäljning av en del tobaksvaror, lotter och allt annat som förbutiken tillhandahåller. 

– Jag tror jag var 19 år när jag började på ICA, berättar Ann-Christine mellan kunderna. Då låg Lilla Ugglebo där Lindwalls skor senare tog över (där Fastighetsbyrån ligger idag, red. anm.). 

– Det var litet och trångt och vi märkte priser för hand. Det var en manuell chark och mekaniska kassaapparater med stora knappar som man tryckte ner. 

– Hot dogs var populära då, det köpte folk. Och lagret hade vi i byggnaden intill i den röda ladan, där det är loppis idag. 

Någon gång i slutet av sjuttiotalet byggdes Lilla Ugglebo-byggnaden, där posten huserade fram till för några år sedan, och Ann-Christine var imponerad.

– Det var ju så stort och lyxigt. Fina diskar och fina omklädningsrum. 

Harald ”Willie” Frank var föreståndare och Ann Christine minns att de tillagade god mat i butiken, smörgåstårtor och de hade mycket beställningar. Den plommonspäckade karrén var mycket populär. 

– På den tiden orkade man umgås efter jobbet. Det gick i ett annat tempo, vi hade en väldigt bra sammanhållning. 

 

FOTO: Henrik Westberg

 

– När ICA-kortet kom vann butiken ett pris för antal nytecknade kort. Fyra stycken av oss fick åka till Helsingfors. 

Lilla Ugglebo var butiken för hela norra samhället i Ockelbo. Ett tag hade de även längre öppettider än stora ICA. 

– Jag blev förflyttad till ICA Ugglebo innan Lilla Ugglebo lades ner (2002). Jag tog hand om Frukt och grönt-avdelningen och Mats Ferm flyttade i samma veva ner till Lilla Ugglebo och blev föreståndare där. 

– Då fick jag gå på kurs, vilket var väldigt roligt. Jag fick utbilda mig inom frukt och grönt. Det hade vi aldrig gjort på lilla Ugglebo. 

Utbildningarna och erfarenheten har gjort att Ann-Christine varit på nästan varje avdelning genom åren. 

Rätt som det är kommer det en kund som vill hämta ut ett paket. Ann-Christine knappar, scannar med van hand och ber om legitimation. Vi kommer in på tekniken. 

– Man måste hänga med. Jag hänger med, annars går det ju inte. Men jag brukar säga det jag har så fullt upp med datorer, mobiler och skärmar på jobbet att jag inte behöver det på fritiden. 

Men mycket i receptet att hänga med och trivas ligger också hos chefen. 

– Jag har aldrig haft en så bra chef som nu. Det gör så mycket för arbetslaget. Det finns en lyhördhet, ett lugn och på personalfesterna är Fredrik (Holm red.anm) som en av oss, han flyter in. 

– Det är kul att jobba nu! 

Ann Christine har arbetat 46 år på ICA Ugglebo och har nu passerat pensionsåldern, men även om hon trappat ner till sjuttioåtta procent vill hon inte sluta helt. Hon har en hel del stamkunder. 

– Oh, ja! Det är mycket stammisar, som stannar och pratar. Det är lite som en socialinrättning. 

Erfarenheten gör också att hon ser butiken helt annorlunda än den som är helt ny. 

– Jag ser ju hyllorna och om man behöver plocka varor. Det görs i farten när jag går förbi. 

– Jag har ju sett kollegor som Ellinor Stenhammar, som var blyg när hon började. Jag tänkte hur ska det här gå. Nu tjugo år senare behöver vi inte ens prata med varandra för att kommunicera — vi läser varandras tankar. 

 

FOTO: Henrik Westberg

 

– Likaså Jessica Karjula och Anna Halvarsson som jag sett utvecklats från att de var helt nya till att de nu har hand om online-handeln och charken. 

Men livet har inte bara handlat om ICA. På fritiden tycker Ann-Christine om att resa och då gärna med hyrbil. Men det är på paus. 

– Sen har jag hand om ett barnbarn en gång i veckan. Det är så kul att vara med henne. 

– Sen tycker jag om att göra lite som jag vill, vara en sväng i skogen, träffa kompisar, ta en skogspromenad, läsa... 

Mitt i tankegångarna kommer det en kund till och vi lämnar Ann-Christine vid paketutlämningen, en vanlig tisdag i april, på ICA Ugglebo.



Nyheter på KUXA.SE

Norrham och Åbyggeby FK ingår samarbete

Norrham och Åbyggeby FK ingår samarbete

Elov Olsson - föreläste om ultralöpning

Elov Olsson - föreläste om ultralöpning

0