Nysatsning inom kulturskolan

Nysatsning inom kulturskolan

Patrik Englin, Patrik Fliesberg och Tove Lindström FOTO: Henrik Westberg

Med uppfräschade lokaler, ett nytt digitalt kommunikationssystem och ett bredare utbud av kurser ser Ockelbo kulturskola ljust på framtiden.
– Jag tror ingen rust gjorts här sedan kulturskolan flyttade hit på 90-talet, berättar Patrik Fliesberg, kulturskolechef.

Vi sitter vid bordet på Kulturskolan i Ockelbo. Med är även Tove Lindström, sång- och pianolärare, samt Patrik Englin, slagverkslärare. Patrik bjuder på kaffe och det finns en uppsluppenhet att läsa av i hans ansikte. En känsla av lättnad och framåtanda. 

– Vi kommer få mer pondus. Med renoveringen blir det roligare att bjuda in till lokalerna, säger Tove.

Finare lokaler ger självkänsla, men den stora nyheten är kommunikationssystemet vid namn StudyAlong som erbjuder många nya möjligheter.
– Vi har haft behov av en ny plattform, Study along används av många kulturskolor och många delar sitt material och lektioner, berättar Patrik.

Patrik Englin berättar att han tappat många elever under pandemin, då det varit svårt att ha lektioner på distans.
– En del har slutat och andra vilar tills det återgår till det normala, förklarar han. 

FOTO: Henrik Westberg

FOTO: Henrik Westberg

Men det har inte enbart varit negativa saker som kommit ur pandemiåret.

– Positivt är att vi utvecklat vår metodik. Vi har lärt oss mycket vi kan ta med oss in i verksamheten, säger Patrik Fliesberg.

Som exempel nämns videosamtal och att filma lektioner, och videoredigeringen som kommer med det. Även övergången till StudyAlong har skett på ett naturligt sätt. I plattformen är det enkelt att dela filer, ha digitala lektioner, lämna youtubelänkar till individuella elever bland annat.

– Förutom alla fördelar med egna chattrum med eleverna där de kan samla länkar och annat så har  Study along också löst allting med rättigheter. Det finns ett centralt avtal inbyggt kring upphovsrätt, stim och noter, så det är mindre att tänka på, berättar Patrik Fliesberg. 

– Vi har gått utbildningar i plattformen och det kommer vara ett jättelyft för oss, berättar Tove.

Study along inkluderar även ett bokningsschema och möjlighet för direkt kommunikation med både elever och vårdnadshavare, vilket underlättar arbetet.

– Elever som går hos oss är allt från barn till gymnasieåldern och vuxna. Du räknas som vuxen från 21 år. Alla är välkomna, berättar Patrik Englin. 

– Det finns tydliga indikationer på att Study along gjort vårdnadshavare mer intresserade när det införts hos andra kulturskolor. Vi fick höra från StudyAlong att många föräldrar passar på att förkovra sig. Många vuxna män använder elevens konto och de vill lära sig spela blues tydligen. Det är ju jätte bra, berättar Patrik Fliesberg och skrattar.

Med över 50000 filmer och fler än 1000 lektioner att ta del av i databasen är det heller kanske inte så konstigt.  Alla anmälningar till kulturskolan kommer i fortsättningen att ske genom StudyAlong.

Nya och befintliga kurser på kulturskolan

Nytt för nästa termin är att det skapas en bild och form grupp som leds av Anna Karin Lundmark där deltagarna ges möjlighet att utveckla sin konstnärliga ådra.

– Efter att bara haft musik på programmet under ett antal år känns det väldigt roligt att kunna erbjuda detta, säger Patrik Fliesberg.

Men det stannar inte där, högstadieelever kommer erbjudas att gå med i en grupp för kreativt skrivande under ledning av Maria Lang.
– Det bidrar till en helt annan bredd i programmet och något som helt saknas i kommunen. Musik, idrott och friluftsliv är inte för alla... 

På tal om bredden ska inte de redan etablerade musikdelarna i kulturskolans program missas att nämnas. Redan från det år barnen fyller fem erbjuds fiollektioner med den så kallade Suzukimetoden. Andra instrument introduceras stegvis i takt med att barnen utvecklas, och kurserna är tillgängliga även för intresserade vuxna.  Kulturskolan erbjuder kurser i blockflöjt, slagverk/trummor, gitarr, cello, piano, tvärflöjt. elgitarr, elbas, sång och körsång. 

Som en del av kulturskolan erbjuds du vara en del av diverse olika ensembler, vilket ger möjlighet att vara med och uppträda. Detta ingår helt kostnadsfritt i undervisningen.

– Med StudyAlong har det blivit enkelt att anmäla sig på kulturskolan. Vi ska synas på ett helt nytt vis och inte vara det sista alternativet som kläms in i schemat efter den där idrottsaktiviteten om tiden räcker till. Vi flyttar fram våra positioner och erbjuder bra verktyg för utveckling, säger Patrik Englin. 

– Kulturskolan är en av de viktigaste kulturaktörerna som finns, nu visar vi det också.

– Kulturskolan är en av de viktigaste kulturaktörerna som finns, nu visar vi det också.

Åmots skola förnyas

Åmots skola förnyas

Hur går det för Sverige i gruppspelet?

Hur går det för Sverige i gruppspelet?

0