Berit vill inte och två andra barnbokstips

Berit vill inte och två andra barnbokstips

Boktips till barn och unga av David Svensson, Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek.


Berit vill inte

Annica Hedin

3-6 år

Berit är en viljestark femåring och viljestyrka handlar ju inte bara om det man vill utan kanske ännu mer om det man inte vill. Och i den här boken vill Berit inte leka med den där Lussan. Just när Berit är som mest upptagen med att bygga världens snyggaste koja på sitt rum så säger mamman att hennes jobbarkompis kommer på besök och att hon har sin dotter med sig. Lussan är också fem år precis som Berit. Men Berit vill bygga på sin koja och hon vill inte ha hjälp av någon Lussan.


Lussan klampar in på Berits rum och förstör allting. Först kallar hon världens snyggaste koja för en trasig kartong. Och sedan börjar hon leka med Berits pärlor och gör ett halsband med bara de blå. Mamman och jobbarkompisen pratar och pratar i tusen timmar. Och när Berit upptäcker att Lussan står och målar på kojan med tuschpenna så rinner det över för henne. Det finns faktiskt gränser för vad man kan tåla!



Kostymnissarna

Anna Södergård

3-6 år

Rolig bok om Lovelia som får besök av kostymnissar i sin trädgård. En kostymnisse är en sådan som jobbar på kontor med viktiga papper och alltid är klädd i kostym och slips. Lovelias trädgård ligger mitt bland stadens gråa betongbyggnader där kostymnissarna jobbar. En dag får hon en överraskning när en kostymnisse irrar sig in i hennes trädgård. Han trivs så bra där inne att han kommer tillbaka nästa dag med en kostymnisse till. Och sedan kommer bara fler och fler för varje dag. Tills det att hela trädgården är full av kostymnissar. Vad ska Lovelia göra?


Dockspelaren

Mårten Sandén

9-12 år


Spännande om ett mystiskt hotell som flickan Merimée tar in på tillsammans med sin mamma och lillasyster. De har blivit hemlösa efter att pappan i familjen har hamnat i fängelse och söker desperat efter ett nytt hem. Till en början är de överlyckliga över att ha hittat tak över huvudet på Hotell Terminus som ägs av Olga, deras avlägsna släkting som de aldrig har träffat förut. Men är Olga verkligen den hon säger att hon är? Obehaget och spänningen växer långsamt medan en dold ondska som lurar i det gamla hotellets väggar börjar låta sig anas.


Ockelbo Folkbiblioteks hemsida



Du hittar Ockelbo Folkbibliotek här!

 
Journalistiska serier – med lite extra kött på benen

Journalistiska serier – med lite extra kött på benen

Intressesfären: Televisionen - en kort historik

Intressesfären: Televisionen - en kort historik

0