En helt vanlig jul med familjen Jansson och två andra boktips

En helt vanlig jul med familjen Jansson och två andra boktips

Boktips till barn och unga av David Svensson, Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek.


En helt vanlig jul med familjen Jansson

Martin Widmark & Pelle Forshed

6-9 år

Familjen Jansson är minst sagt lite speciell. Föräldrarna beter sig som bortskämda barn och barnen, Alvin och Kajsa, gör sitt bästa för att hålla koll på dem. Nu närmar sig julen och föräldrarna tänker som vanligt bara på sig själva och vad de önskar sig i julklapp. Förra julafton stängde de in sig på sina rum och surade hela dagen för att de inte fick vad de önskade sig. Hur de nu hade tänkt att deras barn skulle ha råd med en motorcykel åt pappan eller ordna så att mamma Jansson fick träffa kungen?

Galenskaperna avlöser varandra medan julafton kommer närmare. Mamma Jansson sörjer TV-n som har gått sönder. Hon börjar klä sig i svart och berättar för alla att hon har förlorat sin bästa vän Samsung. Samtidigt drabbas Pappa Jansson av minnesförlust efter att ha dunkat huvudet i ett träd och slåss med grannpappan om vem av dem som ska få vara lucia i årets luciatåg. En helt vanlig jul med andra ord.



Den magiska godisaffären – En seg cykel

Susanna Lönnqvist & André Högbom

6-9 år

Tjejen Melli får i den här boken ett riktigt drömjobb. Hon älskar nämligen godis och en dag träffar hon en tant som heter Gott-Frida som säger att hon letar efter någon som kan jobba i hennes nya godisaffär. Melli ska sköta affären medan Gott-Frida gör godiset i sin godisfabrik. Och i jobbet ingår också att Melli måste smaka på allt godis. Kan det bli bättre?

Men det är en sak som Gott-Frida inte har berättat för Melli. Hon är nämligen inte bara en godistant

utan sysslar också med magi. Och ibland blir det lite knasigt när hon blandar ihop de två sakerna. Nu har hon råkat blanda i en påse magiskt ”härmsocker” i de sega cyklarna. Och när en pojke köper en seg cykel och äter den så händer något väldigt konstigt.


Pixie och pappa i snöyran

Sebastian Matar

3-6 år

Mysig bok om den härliga känslan när årets första snö har fallit under natten och man kan ge sig ut och leka i ett vinterlandskap. Pixie och hennes pappa går på upptäcktsfärd i snöyran, bygger en snögubbe och åker pulka. Vilken rolig dag trots att det är lite kallt!


Ockelbo Folkbiblioteks hemsida



Du hittar Ockelbo Folkbibliotek här!

 
Julmarknad i Lingbo

Julmarknad i Lingbo

Lions Ockelbo och världsdiabetesdagen

Lions Ockelbo och världsdiabetesdagen

0