Ett djur här och ett annat där - en krönika om landskapsvapen och landskapsdjur

Ett djur här och ett annat där - en krönika om landskapsvapen och landskapsdjur

– Jämtland snodde älgen från Gästrikland som landskapsdjur, sa han lite lakoniskt. 

Vad? Det kan inte stämma. Jag tänker tillbaka på alla stugor jag besökt där liljekonvaljen och älgen prytt väggarna. 

– Är det inte älgen? Vad har Gästrikland för djur då? 

– Tjäder. 



Norrbottens vapensköld är den nyaste av landskapsvapnen, den tillkom 1995. Norrbotten är därmed det enda landskapet som hade sitt landskapsdjur innan det fick ett unikt vapen...

...men länsstyrelsen, som låg bakom vapnet, tog inte med landskapsdjuret  lavskrikan i vapnet.

Kanske inte en nyhet för många, men för någon som brytt sig föga om landskapsdjuren tog jag det för givet att älgen som pryder landskapsvapnet också var Gästriklands landsskapsdjur. Men icke. 



Landsskapsdjuren blev officiella under pompa och ståt 1988. Djuren röstades fram av en jury med WWF:s (Världsnaturfonden) generalsekreterare som ordförande och H. M. Konungen som hedersledamot. Det är alltså ett påfund yngre än fem veckors semester (1978)  och sommar/vintertid (1980).



Gästrikland har således tjäder som landskapsdjur. Hälsingland (hej Lingbo!) har lodjuret. Men bocken då? Frågar sig kanske någon. Återigen, bocken återfinner vi på Hälsinglands landskapsvapen. 





Landskapsvapnen infördes redan på 1560-talet då Gustav Vasa lät sonen och tillika efterträdare Erik XIV skapa 24 vapen till de dåvarande 24 landskapen (varav sju fanns i Finland). Gästrikland och Hälsingland fanns redan då och fick sin älg och sin bock. Men Dalarna hade faktiskt sina korslagda pilar som symbol så tidigt som på 1520-talet. 



Erik XIV var inspirerad av de regioner han besökt i europa som alla hade vapen. Vapensköldarnas målningar har förändrats under olika epoker under historien. Det senaste landskapet tillkom 1810 då landskapet Norrbotten bildades som en utbrytning av dåvarande Västerbotten. Symbolen var länge en kombination av Västerbotten och Lapplands vapen men fick til slut, år 1995, en alldeles egen vapensköld.


Men skulle det inte gå då att landskapsdjuren blev desamma som på landskapsvapnen? Frågan är hur världsnaturfonden tänkte där, 1988, då de utsåg våra landskapsdjur? Men Jämtland har faktiskt både en hund, en älg och en rovfågel på sitt vapen, de kunde väl fått något annat än älgen? 



Gotland har en bagge på sitt landskapsvapen, men djuret då? Igelkott. Västerbotten har en ren på sitt landskapsvapen, men djuret då? Storspov. 

Vi kan gott konstatera att landsskapsdjur och vapen inte har så mycket med varandra att göra. 

rätta svar: Medelpad, Södermanland, Dalsland, Dalarna, Jämtland


Fler krönikor på Kuxa.se

Växtplats är Fixarna i Hamrånges nya projekt - vi besökte Trädgårdsfesten

Växtplats är Fixarna i Hamrånges nya projekt - vi besökte Trädgårdsfesten

Livet på landet: Lätt som en plätt

Livet på landet: Lätt som en plätt

0