Årets Ockelboambassadör 2022

Årets Ockelboambassadör 2022

Det är en något stressad Yngwe Gunnarsson som vi når några dagar efter det att han helt ovetandes bjöds upp på scen för att motta priset Ockelbos ambassdör, 2022 ur kulturskolans chef Patrik Fliesbergs hand, under nationaldagsfirandet på Pålsgården den 6 juni. 

– Inför säsongsstarten på Wij trädgårdar är det mycket att stå i. Imorgon är det konstutställningar, eko-torget, valsverket, och en vattenläcka på hembygdsgården har väldigt olämpligt uppstått.

– Jag har sagt ja till allting som verkar kul och intressant och som behöver göras. Sen jag blev pensionär har det svällt ut med olika engagemang.  Det är väl därför de vill ha mig till Ockelbo ambassadör.


De lokala konstutställningarna Yngve haft ett finger med i att få hit och det sker i samarbete med stiftelsen Wij trädgårdar. Konst och landskap är en förening Yngve är med i, som har anordnat diverse olika kulturarrangemang. Både på Wij och andra ställen. 

– Vi har bildat ett konstråd. Vi diskuterar vilka uställningar som passar, både på Wij, i ateljén och kulturmagasinet och nere på valsverket. 

– Det finns ett spännande utbud under sommaren och ambitionerna växer, det ska inte bara vara för besökare eller sommarlediga. Utan även nå ut till Ockelbobor under resten av året. 

Eko-torget är en del av föreningen Konst och landskap, som drivit det som ett projekt.
– Vi vill visa upp saker, produkter och företag och idéer, om hur vi kan leva lite miljövänligt, klimatvänligt. Vi är inne på femte året och vi har haft stöd av leader gästrikebygden, EU. Men nu står vi på egna ben och ska driva det här, ha anställda och betala hyra samt omkostnader. Vi får in lite hyra av företagen som ställer ut. 

– Vi samarbetar med Turbin-konsthantverk och de har fiket, men vi samarbetar med allting och gör ingen skillnad, samma personal hanterar allting. 

– Jag sitter även med som representant från hembygdsföreningen i stiftelsen för valsverket, som är ett industriminne. Valsverket är ett museum framför allt. Men sedan är det gott om utrymme så det lämpar sig för konstutställningar och konserter. 


– Hembygdsföreningen, är jag ordförande i. Aktiviteten där ökar och det är väldigt roligt. Vi har fått in fler medlemmar och föryngrat styrelsen. Utanför styrelsen och medlemmarna är det många som vill vara med och göra saker — det är jättekull! – Det har tagit en sådan vändning efter många år av minskande aktivitet och färre medlemmar så har det vänt. 



– Som ordförande eller styrelsemedlem blir man engagerad med allt som sker. Att ta hand om alla hus som finns. Sedan att få till aktiviteter och att det blir en öppen plats där man kan vara och uppleva saker. 

Yngve Gunnarsson lite tidigare under dagen, då han arbetade med Hembygdsföreningens loppis.

– Jag har kanske den inställningen att jag vill bidra på något sätt. Platsen som jag bor på ska vara rik, av upplevelser och aktivitet.. Jag jobbar för att det ska bli mer av det jag själv längtar efter. Jag vill se konst, konserter och vårda kulturarvet.

– Det är viktigt för mig och då vill jag bidra med det, jag väntar inte på att någon annan ska göra det. 

– När man får ett pris känner jag att jag är jätteglad för uppskattningen av det jag tycker är viktigt. Kulturen, kulturarvet, historien. Men att utnämna en person som viktig i det sammanhanget, det känner jag är svårt. Det är många som bidrar, mycket mer än jag i många av de här engagemangen. 

– Inom valsverket är det Sune Lang vill jag lyfta fram. Han har jobbat stenhårt för att in pengar och rusta huset så att det står kvar, det är upp emot tre miljoner under åren som han dragit in.

– I Hembygdsföreningen är det alla, men Pernilla Hålén speciellt som kom in för några år sedan och är otroligt drivande. Men alla är viktiga, alla som är med på evenemang, alla som är betalande medlemmar, de är viktiga tycker jag.

 

Kommer du få någon semester då? 

– Ja, haha, snart kommer jag få semester. Jag jobbar ju mycket med förberedelserna, sedan när det rullar då kan vi sticka ut med båten här eller bara mysa i trädgården. 

Text och foto: Henrik Westberg


Fler artiklar på Kuxa.se

Wilma trivs på trädgårdsutbildningen

Wilma trivs på trädgårdsutbildningen

Ett besök vid Gåsbäckens fäbodar

Ett besök vid Gåsbäckens fäbodar

0