Wilma trivs på trädgårdsutbildningen

Wilma trivs på trädgårdsutbildningen

Wilma Wannberg har alltid haft ett stort intresse för växter och djur. Yrkeslivet förde däremot in henne längs en annan väg, som kontorist med administrativa sysslor. Wilma brände ut sig och bestämde sig för att säga upp sig och hänge sig till åt en dröm och sökte in till trädgårdsutbildningen i Ockelbo.

– På kontoret satt jag och tittade på klockan och räknade kvartar. Här går tiden snabbt och det är bra för mig att jobba ute, berättar en strålande glad Wilma då vi träffar henne vid sin odlingslott.

– Att söka hit är det bästa beslut jag tagit på en väldigt lång tid.

Trädgårdsutbildningen som förlagts vid Wij trädgårdar i Ockelbo ligger under Bollnäs Folkhögskola. Utbildningen är ettårig och följer ett odlingsår med teori som varvas med praktiskt arbete. Läsåret inleds i februari och avslutas i november. Eleverna lär sig av trädgårdsmästarna och Wilma tycker att lärarna är jättebra.



Wilma på sin odlingslott. Foto: Henrik Westberg

– Det är inte bara deras kompetens... Det känns verkligen att de brinner för detta och vill dela med sig av sina kunskaper. De engagerar sig för att få oss att bli intresserade av yrket och få in fler på den här banan.

Wilma hade hört talas om trädgårdsutbildningen innan hon sökte och hade även ett gott intryck av Ockelbo.

– Jag är från Gävle och pendlar med tåg. Har gått på marknad här så länge jag kan minnas, det är väldigt väldigt vackert i Ockelbo.


Hon berättar att hon inte hade några högre förväntningar på att komma in, då Wilma ansåg sig sakna nödvändig kompetens. Men Wilma fick glädjande nog sin ansökan antagen och fick börja studera i vintras. Vid terminsstarten i februari blev det först, av naturliga skäl, mycket teori. Wilma kan latinska namn på ett 30 tal träd och en hel del om jord- och näringslära. Även om sommaren nu tagit fart har teoridelen inte försvunnit från schemat.

– Just nu pluggar vi perenner, vi har ett sjuttiotal olika vi ska lära oss identifiera, berättar Wilma.



– Om du är intresserad av trädgård, sök utbildningen du med – det är det bästa valet jag gjort på länge, avslutar Wilma.

Alla elever är med och sköter diverse olika delar av Wij trädgårdar, men det som ger störst avtryck är deras egna odlingslotter. Eleverna jobbar parvis, eller som trio, på en lott. Inför säsong får de ett tema samt ett par grönsaker som ska inkluderas. I år var temat sinnerlighet – Wilmas lott tilldelades temat ”sjätte sinnet”.

– Vi kommer spela mycket på magkänsla och intuition. Odlingen startar i mörker och sedan ska man hitta sin nyckel och gå in i vårt lugna tempel, förklarar Wilma.

– Här kommer odlas mangold och rödbetor, vi har planerat varje centimeter av odlingen.

På de andra elevernas odlingslotter gestaltas andra sinnen, som exempelvis lukt, smak, hörsel.

– Hörsel är en personlig favorit, där välkomnas man av en växtorkester. Det kommer bli så fint.



Lördagen den 11 juni var det invigning på Wij trädgårdar och på elevernas odlingslotter pågår febril aktivitet.

– Jag tycker att man ska komma hit tidigt på säsongen och sedan återkomma för att se hur det blev i augusti. Det händer så mycket på kort tid, en trädgård lever hela tiden

Eleverna har även odlat i en varsin ”urna” som kommer placera ut runtom i Ockelbo. All odling inom utbildningen sker ekologiskt och eleverna får lära sig så i växtföljd, växter kan på det viset gynna varandra och allt bidrar till en stor biologisk mångfald. Eftersom utbildningen följer ett odlingsår snarare än den ordinarie skolans terminstruktur blir det endast ett kortare sommarlov.

– Jag är ledig två veckor i sommar, förklarar Wilma, men jag hoppas vi alla hinner ses!



På sikt är arborist ett yrke Wilma intresserad sig för, trädbeskärning är en del av utbildningen.

– Till en början kanske jag kan få jobb på en kyrkogård som jag kan sköta, tankar finns även på att starta eget för att beskära träd.


– Om du är intresserad av trädgård, sök utbildningen du med – det är det bästa valet jag gjort på länge, avslutar Wilma.

Text: Johan Beijer
Foto: Henrik Westberg


Fler artiklar på Kuxa.se

Camillas Spel och Kiosk - kiosken i centrum

Camillas Spel och Kiosk - kiosken i centrum

Årets Ockelboambassadör 2022

Årets Ockelboambassadör 2022

0