Sommar-recept: Glass, glass och sorbé!

Sommar-recept: Glass, glass och sorbé!

(Detta är en artikel från 2019)

Nu är bästa glasstiden här! Hur många glassar snittar du i veckan? I glassboxar runt om landet hittar vi alla varianter av de svalkande och njutningsfulla sötsakerna. Tyvärr är de flesta att jämföra med godis och vi får inte bara i oss vitt raffinerat socker, utan en hel rad med e-nummer och andra tillsatser som vi inte ens känner till att de existerar. Och dessa syntetiska färgämnen- bara för att vi ska lura våra sinnen att det är en bra upplevelse när vi äter våra glassar.

Att göra glass själv har jag skrivit om i ett antal nummer föregående år och så tänkte jag även göra i  år. Varför igen? Jo, för att det är så otroligt enkelt, billigt och roligt att göra glass själv och för att inte tala om hur nyttig det är! Perfekt till mellanmål och perfekt alternativ som man vill äta mer än en glass om dagen.



Det enda du behöver i ditt hem är en frys, och har du ingen sån kanske du ar en snäll granne som ställer upp som glassfabrik. Jag har tre grund recept som jag brukar variera mellan och de tål att upprepas- om än med en liten tvist! Kokosglassen är en stor favorit som man kan likna vid en krämig och len vaniljglass när den är som bäst. I år gör jag den med passionsfrukt och lime, tycker att det blir en fräsch smak i kombination med en gräddiga konsistesen och kokossmaken. Sorbén är superenkel då du bara mixar frysta bär och frukt tillsammans med lite honung och en skvätt kokosmjölk. Bananglassen går i ett kick att göra, det du behöver är bara att ha skivad banan i frysen, tillsätta din egen smaksättning och mixa.

Pinnglass är ju en favorit. Idag finns det ett stort utbud av glassformar med tillhörande pinnar. Jag har köpt mina i rostfrittstål, delas för att undvika plast men också för hållbarhetens skull. När jag är lat mixar jag ihop en variant av sorbén, häller i formarna och fryser in. När jag känner att jag har lite mer tid så göra jag två eller tre olika varianter av sorbén, helst med råvaror som har olika färger, och varvar dessa för att få en fin randig glass. Detta är superlyxigt och brukar bli extra uppskattat hos min fyraåring! Om man ska göra olika lager så måste man tänka på att låta varje lager frysa på sig en stund innan man häller på nästa. Om man inte gör det blandas de ihop. Så börja med att hälla i några centimeter i dina glassformar, stoppa in i frysen i 20-30 minuter, häll på nästa och så vidare. När du fyllt din form stoppar du ner pinnen och väntar tills hela glassen är klar.

Jag önskar er alla en härlig sommar med många goda och svalkande glassupplevelser!


Tropisk kokosglass

1 paket fet kokosmjölk

4 st äggulor

1 msk honung

1 tsk äkta vaniljpulver

2 st passionsfrukter

½ lime (saften)


Värm kokosmjölken i ett vattenbad och tillsätt honung och vaniljpulver. Rör till dess att honungen löst upp sig och låt svalna. Vispa äggulorna och rör sedan försiktigt i den gula smeten i den svala kokosmjölken. Vispa allt till en lätt porös smet. Gröp ur passionsfrukten och pressa i limen i blandningen. Häll smeten i en behållare och ställ in den i frysen. Rör om i behållaren en gång i halvtimmen i ca 3 timmar. Detta för att minska risken för att den ska bli för ”isig”. Har du en glassmaskin så kan du med fördel använda den, det brukar ta ca 20-30 minuter. En fantastisk krämig och god glass som går att variera med olika tillbehör!


Sorbé

3 dl Frysta bär (Jordgubbar, hallon, blåbär) 

eller Fryst frukt (Banan, mango, päron, melon, kiwi, nektarin)

1/2 dl kokos- eller havremjölk

½ msk honung, om du vill ha extra sött

Välj bär eller frukt, varför inte båda? Mixa alla ingredienser, skopa upp i en skål… klart!



Hannas pinnglass

Lager 1: Mango, banan, lite gurkmeja

Lager 2: Blåbär och banan

Lager 3: Kiwi och avokado

Lager 4: Hallon, vattenmelon och banan

+ en skvätt kokosmjölk i alla blandningar!

Välj hur många lager du vill göra och mixa i en blender. Dessa ”sorbéblandingar” kan med fördel vara lite lösare än den sorbén du mixar på frysta bär. Här använder jag oftast färsk frukt. Jag använder banan eller avokado och lite extra kokosmjölk i alla blandningar för att glassen ska bli lite mjukare och inte så isig. Om du inte har glassformar att tillgå kan man lika väl frysa in i pappmuggar eller andra mindre former som är lätta att avlägsna från glassen.

Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet



Fler recept på Kuxa.se


Fler artiklar på Kuxa.se

Nordanåsbo Open 2022

Nordanåsbo Open 2022

Bästa Bond-filmerna? Vi listar dem.

Bästa Bond-filmerna? Vi listar dem.

0