En intervju med Ulf Ivar Nilsson

En intervju med Ulf Ivar Nilsson

Inför en utställning på Ockelbo Folkbibliotek 2018 pratade vi med erfarne satirtecknaren Ulf Ivar Nilsson.

Ulf Ivar Nilssons satir- och skämtteckningar känner många till från Arbetarbladet genom åren.

– Ja, jag började redan 1966, som 19 åring. Jag visade några teckningar och de tyckte väl att det var intressant. Så fortsatte det, berättar Ulf Ivar under vår intervju. 

– Det har blivit några teckningar genom åren. Jag kom att tänka på det här om dagen att jag tecknat alla statsministrar sen Tage Erlander. 

Ett exempel på Ulf Ivar Nilssons teckningar

Ulf Ivar berättar att han idag även publicerar sina verk på nätet och att han har många följare på Facebook. Sättet han tecknar på har också förändrats genom åren och Ulf Ivar beskriver hur en stor del av arbetet flyttat från papper och penna till datorn. 

– Jag ritar med blyerts och tusch och sen scannar jag och färglägger i datorn. Det gör att inga original finns längre, utan det är fint tryckta utskrifter som jag låter ett tryckeri sköta. 

Det har även hänt saker med samhället under åren. 

– Det var mest att jag tecknade skämtteckningar från början men idag är det mest satirteckningar. Jag vet inte om det är jag eller samhället som förändrats mest. 

–  Jag går ju hårt åt rasism och sånt fanns inte förr, eller vi visste inte om det eller brydde oss inte om det. Det är ett hårdare klimat idag. Därför är det mer angeläget att teckna om miljöfrågor, feminismen, sånt som vi inte grubblade på 1966. 



– Det finns lite anledning att vara lite vassare idag än för femtio år sedan. Nog för att jag var kaxig som 19 åring, men lite mer livserfarenhet har jag väl idag som 72 åring. Men det är ju mer samhällsfrågor jag tar upp snarare än partipolitik. 

– Det hårda samhällsklimatet gör det lättare för mig som satirtecknare att hitta på nya saker att ta upp. Men fick jag välja skulle jag ju hellre ha ett mjukare samhälle och mindre inspiration.

Utställningen innehåller allt som allt 41 teckningar och finns på plats till och med den 14 november. Lina Lundberg är bibliotekschef och berättar hur det kommer sig att Ulf-Ivar Nilsson ställer ut här som första anhalt i Gästrikland.

– Han hade varit på herrlunchen i kyrkans hus och fick tips att höra efter med oss. Ulf-Ivar kom in och frågade om  han kunde ställa ut här. Jag kände till hans verk sedan tidigare, vi kom snabbt överens.

Reaktionerna har varit många och blandade berättar Lina.

– Vi får många kommentarer, verken är tankeväckande och roande. Överlag är det positiva återkopplingar men några har blivit irriterade. 

Teckningarna är samhällskritiska och kan uppfattas som provocerande. De visar upp klassamhället, feminismen och politiken…
– Den här utställningen innehåller inte de mest provokativa teckningarna, Ulf-Ivar har valt ut dem han tycker passar.

Musikkrönika: Metallicas karma

Musikkrönika: Metallicas karma

Anjas arkiv: Böcker åt alla

Anjas arkiv: Böcker åt alla

0