Krönika: All beröring berör - några tankar om massage

Krönika: All beröring berör - några tankar om massage

Lena Östman vid Bysjön i Ockelbo. Foto: Henrik Westberg

I denna krönika vill jag slå  ett slag för massagen. Under min utbildning har jag fått en allt djupare insikt i massagens positiva effekter. Beröring som innefattar massage är positiv beröring och kan både utföras och den kan upplevas på olika sätt. Oavsett inriktning på massagen så för den alltid med sig positiva effekter. Massage ökar blodcirkulationen som i sin tur gör att immunförsvaret stärks och att syretillförsel till musklerna ökar. Ofta går vi med olika krämpor och tänker att "det är som det är" men det kan vara så enkelt som att kroppen behöver en liten service. Ungefär som när du tar bilen till verkstaden då och då. 



Beröring generellt frisätter må-bra-hormoner och vid massage får man en god portion av en invärtes dusch av dessa. Tvärtemot är det med de negativa stresshormonerna som minskas med massage.





Några exempel som jag utför är friskvårdmassage, taktil massage, idrottmassage och behandlande massage eller massageterapi som det även kallas.

Friskvårdsmassage är precis som det låter, nämligen massage för att vårda sin redan friska kropp. Bra för den goda cirkulationen, hormonutsöndringen och för att förebygga eventuella framtida stela och ömmande muskler.



Taktil massage är verkligen beröring som berör. En sådan massage utförs med ett jämt tryck i långa svepande rörelser.

Taktil massage är verkligen beröring som berör. En sådan massage utförs med ett jämt tryck i långa svepande rörelser. Den kan utföras med kläderna på eller med en varm filt för bästa effekt. Det är en bra variant för att uppnå optimalt med lugn för kropp och själ. Passar fint om man behöver fly verkligheten för en stund och ta ledigt från stressade tankar. Kan vara ett komplement till övrig behandling för att lindra oro, ångest eller sömnproblem. Det är inte ovanligt att man slumrar till en stund på massagebänken.




Idrottsmassage är en djupgående muskelmassage med högt tempo och högt tryck. Här har man ett specifikt syfte för ett aktuellt muskelområde där man behöver återhämtning, minska smärta till exempel vid kramp, förebygga muskulära skador och att hjälpa till vid läkning av muskelskador. För en elitidrottande kan det vara nyckeln till hög prestation under en period.

Du behöver alltså inte göra din krämpor till vardag. Investera smart och lev gott!

Massageterapi är ofta en kombination av flera tekniker då man vill åstadkomma en långvarig positiv förändring i kroppen. Det kan vara muskulär snedbelastning på kroppens sidor som behöver jämnas ut, stram muskulatur som behöver töjas eller inaktiv muskulatur som behöver vakna till liv. Vid massagebehandlingen ges kroppen bra förutsättningar att bygga vidare på. Ömma muskler får mjukgörande massage och blir uttänjda till sin ordinarie längd igen. För att undvika att musklerna återgår till den sämre versionen igen, får man med sig töj- eller styrkeövningar som sedan utförs på egen hand. Vid långvariga problem eller smärtor kan det behövas en eller flera uppföljningar för avancering hos massören.


Det finns alltså många fördelar med massage och i kombination med träning så kan man rusta och uppgradera kroppen till att bli och vara den fantastiska maskin den är gjord för att vara. Du behöver alltså inte göra din krämpor till vardag. Investera smart och lev gott!


Boktips: Den ihålige mannen

Boktips: Den ihålige mannen

Dagens två avfallsbehållare blir åtta

Dagens två avfallsbehållare blir åtta

0