Att handla lokalt är optimalt

Att handla lokalt är optimalt

Julhandeln spås minska i år. Istället för julklappar och prylar kommer vi svenskar lägga mer på mat och mys på själva julafton. Med det sagt kan det vara värt att påminna om vikten av att handla lokalt. 

Fotstugan drivs av Lotta Olovsson och firar i dagarna treårsjubileum FOTO: Henrik Westberg

Visst, du kan kanske spara någon krona på att åka iväg och storhandla i ladorna – men förvånansvärt mycket finns redan här, lokalt, runt hörnet. ”Men det är så skönt att komma ut lite” har jag hört många säga som en förklaring till att åka några mil till exempelvis Valbo eller Hemlingby i Gävle och samtidigt passa på att fylla på kylen där hemma. Inget fel med det, men när var du till den lokala bondens gårdsbutik senast? Ta på dig turistglasögonen på hemmaplan och åk en tur till vår skribent Rebeca Carlanders gård, Säbyås gård, i Säbbygeby. Där har hon och många flera lokala odlare och köttproducenter samlats för att sälja sina produkter i gårdsbutiken. Det finns många lokala producenter men med krönikan ”Livet på landet” har vi i Rebeca Carlander hittat någon som kan skriva om en lokal bondes upp och nedgångar, glädjeämnen och svårigheter. 

Eller ta en tur till Bergmans fisk (länk till tidigare artikel), som drar turistlass, men har du som bor inom några mils avstånd varit där ännu? Samma gäller för restaurangen Ekbacken på Wij trädgårdar som nu tar bokningar för sitt julbord. 

Eller varför inte ta en tur till Fotstugan i Ockelbo som Lotta Olovsson nu drivit i tre år, genom pandemi och lågkonjuktur. Inte det lättaste att då hålla sig flytande. Besök henne på öppet hus den 25 november. 

Under torsdagskvällen av  produktionsveckan av tidningen vecka 46 2023 höll kommunen en Föreningsmässa. Tyvärr hade vi inte tid eller möjlighet att delta på mässan, men vi tröstar oss med att vi har kontakt med er föreningar dagligen, inför varje nummer. Är ni en förening som aldrig annonserat i Kuxabladet kan vi berätta att vi alltid har upp till 75% rabatt på de två minsta storlekarna på annonser, oavsett åtagande eller omfattning.

Det blir ett kretslopp. Handla lokalt hos de lokala företag som annonserar i tidningen, de överlever och Kuxabladet kan fortsätta ges ut och ge en plattform för föreningar som kan annonsera billigt och då få fler besökare till sina evenemang och ofta följs det upp med en artikel i Kuxabladet som dokumenterar evenemanget. 

Kuxabladet har varken kommunalt stöd eller några statliga mediastöd. Vi finansieras helt av annonsintäkter och därför försöker vi berätta det när folk kommer in med tips om nystartade företag, evenemang eller andra kommersiella aktiviteter. Men vi tycker att vi håller en bra balans. Det är en ynnest att få besöka en person som Ted Ekström och se hans digra Elvissamling. Det hade vi aldrig fått uppleva eller visa för er läsare om det inte vore för alla er som annonserar. 

För att avrunda och återknyta till huvudbudskapet om att handla lokalt. Nu när julhandeln spås gå ner kanske det är värt att lägga de kronor vi nu spenderar i jul på lokalproducerat, på kvalité och äkthet. Köpa några extra klappar, godis eller matvaror i den lokala butiken. Anlita det lokala bolaget som Åmek, Fixarna eller Obofixarna för att få lite ordning där hemma. Där är det ju faktiskt en ortsbo, en granne, någon du känner som har sitt levebröd. 

Kuxabladet – Här finns plats för dig.

Vill du köpa Kuxakalendern 2024? Besök Camillas spel & kiosk eller Lennys färg & fysik.
Du kan även beställa genom att maila oss på redaktion@kuxabladet.se 100 kronor plus eventuell frakt

Parkering, regler och följder - på rundvandring med tekniska enheten

Parkering, regler och följder - på rundvandring med tekniska enheten

Basta med bastumössa - det nya svala för varje bastubadare

Basta med bastumössa - det nya svala för varje bastubadare

0