Basta med bastumössa - det nya svala för varje bastubadare

Basta med bastumössa - det nya svala för varje bastubadare

Lagom till att familjen skulle inviga sin nybyggda vedeldade bastu gjorde Åsa Grönberg, mest på skoj, bastumössor till familjen i julklapp.
- In i bastun och lägg ner mössan i bastuhinkens kalla vatten. Sen när det börjar kännas riktigt varmt, tar man upp bastumössan, kramar ur lite av vattnet och sätter den på sig. Så kan man njuta ännu längre i bastun, berättar Åsa. 

Hobbyn att tillverka bastumössor har bara växt och växt. Och inför Kuxabladets besök har Åsa lagt fram massor med bastumössor på bordet i lusthuset.

Åsa bor inte alltid i Ockelbo. Hon delar sin tid mellan huset i Böle och Västerås.
- Hjärtat finns i Ockelbo. Vi har haft huset sedan 1995 och blir här mer och mer. Vem vet, vi kanske hamnar här på heltid på sikt.

Under pandemin bodde Åsa i Böle under 1,5 års tid och arbetade på hemmakontoret, på övervåningen i stugan. Efter arbetsdagen var det dags att tända bastun, ta en promenad längs Bölerundan, för att sedan komma hem till ett varmt och skönt bastubad. 
– Att basta har verkligen blivit något centralt när jag befinner mig i Ockelbo. Detta trots att jag inte haft bastutraditionen med mig från min barndom. Men nu är jag en riktig bastu-entusiast.

– Bastubadets goda hälsoeffekter är belagda, därför är det förstås bra att kunna sitta kvar en stund. Och om det blir för varmt, ja då är bastumössan lösningen!

Åsas hobbyverksamhet med att sticka och tova bastumössor har tagit ganska mycket tid i anspråk. En bastumössa tar cirka tre till fyra timmar att tillverka. 
– Att göra bastumössor är så roligt! Jag har gjort ungefär 350 bastumössor hittills. Varje mössa får ett eget namn. Ett namn inspirerat av Ockelbobygden, naturen och det vackra vi har runt oss. Varför inte ta plats på laven med bastumössan Granskog, Kuxa, Åmot, Fäbovall eller Silverkällan? För namnen på bastumössorna är alla unika och speciella. Precis som vi. Precis som Ockelbobygden. 

- Jag gör även bastumössor i regnbågsfärger. Dessa har könsneutrala förnamn, som Noa, Kim, Charlie…och så vidare. Och vill man supporta sportlaget ända in i bastun, gör jag bastumössor i favoritlagets färger – då heter dom något sportigt. 

Åsa har fotat alla sina mössor och har ganska bra koll på vart dem har hamnat. 

- Då och då får jag mail med ett tack och en bild på någon glad bastande person med en bastumössa på huvudet. Den responsen är förstås väldigt uppskattad. 

Bastumössorna är gjorda i ull och kan förstås användas som en vanlig mössa.

Alla Åsas bastumössor har ett unikt namn och utseende. Åsa för loggbok på alla mössor hon gjort.

 - De står emot vind bra och fungerar utmärkt under höst och vinter. Ibland ser jag någon av mina Bölegrannar passera stugan, med en tovad huvudbonad som skydd mot kylan. En huvudbonad som kanske till kvällen blir en bastumössa. Två funktioner i samma mössa. Så fiffigt! 

Mössorna stickas i obehandlad ull och görs i betydligt större storlek än de blir i slutänden.

– Sen tovas de i tvättmaskin med ett speciellt tvättmedel, där hakar fibrerna i varandra, tovas ihop och blir i avsedd storlek. De flesta bastumössorna görs i M och L, men vid några tillfällen har jag även gjort barnmössor. 

Åsa kommer att sälja sina bastumössor lördag 2 december 2023 på Wij Trädgårdars Julmarknad.

– Du kanske letar efter en annorlunda julklapp eller present till någon som har allt, då är en bastumössa perfekt. 

– Det är så kul att göra bastumössor, så jag har många på lager i olika färger och färgkombinationer. Det är bara att kontakta mig så hittar vi säkert någon bastumössa som passar. Eller kom förbi julmarknaden på Wij där det kommer finnas många bastumössor att välja på. 

– Mössa på - därmed basta, avslutar Åsa Grönberg.

Att handla lokalt är optimalt

Att handla lokalt är optimalt

Bland lera, regn och trasiga traktorer

Bland lera, regn och trasiga traktorer

0