Fredrik fotar figurer - actionfigurer

Fredrik fotar figurer - actionfigurer

Vi möter Fredrik Törnqvist i hans villa i Rökebo och får en inblick i hans stora passion – att fotografera actionfigurer.

– Jag bygger magiska världar runt dem, mitt barnasinne är obotligt, fastslår Fredrik.

Fotointresset väcktes under gymnasieåren vid estetiska programmet och leksakssamlande var något Fredrik kom på att var hans grej även som vuxen.

– Jag har aldrig slutat älska actionfigurer. Det blev så att intresset för foto och leksakssamlandet smälte ihop och jag började visa mina bilder i olika forum.



Figurerna han samlar på är av nyare snitt. Klassiska leksaker,  retrofigurerm  har inte många leder och det gör dem väldigt stela.

– Många är därtill åldrade och gjorda av en plast som nästan går sönder bara av att man tittar på dem, säger Fredrik och skrattar.






De actionfigurer Fredrik samlar och avbildar är riktade till en vuxenmarknad, någon med en större plånbok än ett barn.

– Nej, prisbilden är inte barnvänlig direkt. Figurerna kostar från 500 kronor och uppåt,  och en del har jag betalat många tusen för.

– Figurerna är riktade mot den generation som växte upp med  exempelvis Star wars och Nintendo, konstaterar Fredrik och vi sneglar på hans tröja som avbildar den klassiska animen Starsinger som nådde Sverige från Japan på 80-talet. 

– Men det går inte att hänga upp sig på priset. Nu tvingar jag mig själv att ha en idé för att tillåta mig köpa något, eller sälja någon figur om jag vill köpa en ny. Det  finns ett andrahandsvärde och ibland kan priserna till och med ha gått upp. 




Fredrik hämtar ett exempel som vi får prova på att posera, figuren föreställer Freddie Mercury – legendarisk sångare i bandet Queen. Den ser väldigt levande ut och detaljrikedomen är fantastisk. Fredrik demonsterar dess rörlighet och plötsligt rycker han av huvudet på figuren.

Miniatyr-saker.

– Det flera olika huvuden till den, man kan välja det som passar för stunden. Många gör även egna avgjutningar, 3D printar och målar.






Måla modeller är inget Fredrik säger sig ha tålamod för, men kreativa lösningar för att bygga miljöer till figurerna råder det ingen brist på. Fredriks sambo Kristina Widstrand sitter också med under intervjun och berättar:

– Fredrik är otroligt kreativ, som när han använde sig av tvättkorgen som bakgrund eller gamla kretskort ur en slaktad dator för att få till science fiction känslan.

– Tvättkorgen blev en utmärkt bakgrund för en Alien, tillägger Fredrik, vänta ska jag visa. Han springer iväg och hämtar mobilen, sedan visar han nämnda bild på skärmen. 

Kristina och Fredrik har ett gemensamt intresse i nördkultur och stöttar varandras kreativa utsvävningar. Vilket gör den gemensamma ateljen till ett rum de båda har utbyte utav.

– Vi har lagt ner en hel del arbete för att få till det bra, säger Kristina.

Fredrik Törnqvist, Michelangelo, Shredder och Raphael. Foto: Henrik Westberg

Nyligen hade Fredrik sina fotografier utställda på Kanalgården.

– En vän till mig hade haft sina drönarfoton utställda där och tipsade om mig, jag blev uppringd och valde lite okarakteristisk att tacka ja, säger Fredrik.

– Jag gjorde en massa nya bilder och prints och fick rejält blodad tand kan jag säga.


Fredrik hade bilder ute i diverse olika storlekar, både äldre och nya, och fick förfrågningar om att sälja många av dem. På de färdiga tavlorna syns det verkligen att mycket kärlek ingår.

– Färgåtergivningen är viktigast, jag vill att det ska se ut som på skärmen. Fotoverket i Linköping ligger bakom produktionen, jag blev själv mållös över kvalitén.


I den kreativa processen strävar Fredrik efter att göra jobbet redan i kameran.

– Jag försöker inte dölja att det är en leksak som avbildas, det är en dragkamp mellan realism och faktumet att det är en figur. Det gör att man köper illusionen.



De få ingrepp Fredrik gör digitalt kan exempelvis sträcka sig till att retuschera bort en ståltråd som håller uppe en figur, eller lyfta färgerna något.

– Men effekterna i bilderna gör jag själv utifrån kamerans utsnitt. Med exempelvis rökelse och ljus. Det är ett hantverk och ramar som är spännande att hålla sig inom.

– Många kanske inte lägger så mycket krut på foto utan satsar på en digital insats. Alla synliga leder retuscheras bort på figuren och sen adderas en massa eldeffekter, glödande ögon och liknande. Det blir jättesnyggt, men jag föredrar att göra det praktiskt, ett hantverk byggt från grunden.

För att se Fredrik Törnqvist bilder, besök hans instagram.

Fredrik brukar filma och ta bilder genom processen, vilket skänker ytterligare en dimension till fotografierna– att kunna se hur de skapats. Han känner att movitaionen ökat sen utställningen,  till  att synas mer i det offentliga. Härnäst kommer han närvara på Gamingfesten i Sandviken som äger rum 28-29 oktober.

– Det var riktigt bra uppstyrt ifjol och evenemanget har vuxit.

– Jag kommer vara där och erbjuder live fotografering och gör bilder från punkt a till ö. Jag har två platser där folk kan boka in sig och fota tillsammans med mig, avslutar Fredrik.


Mer kuriosa på Kuxa.se

"Jul i Ockelbo" - det drar ihop sig och din förening kan också vara med

"Jul i Ockelbo" - det drar ihop sig och din förening kan också vara med

Högtidsstaffett på Ica Ugglebo - Med Halloween, advent och jul

Högtidsstaffett på Ica Ugglebo - Med Halloween, advent och jul

0