Bland lera, regn och trasiga traktorer

Bland lera, regn och trasiga traktorer

Ibland undrar man verkligen varför man håller på med det man gör. Vad är charmen med att driva en liten gård i november när leran gör hagarna svarta och kladdiga, när först snö och sedan regn får allt att plötsligt bli fruset och sedan översvämmat?

När traktorn inte startar och när vad man än tar i antingen går sönder, slutar fungera, ger mig blåmärken eller bara rent generellt strular är det svårt att hitta motivationen. Orken är i botten, lederna värker av en envis sjukdom som såklart också skulle bli jävligare nu mitt i allt ihop och mörkret gör entré med buller och bång, då är det tungt både fysiskt och psykiskt. Världen har blivit som tokig, bilens motor behagar att rasar helt, allt kostar mer pengar än vanligt och nämnde jag det där med mörkret?

Perioder av motgång hör livet till, det ställer saker på sin spets och man måste fundera över det liv man valt. Nyttigt men också tufft. Jag lutar mig ofta mot ordspråket – ”Inget varar för evigt”. Det är inte mörkt i all evighet, det är inte heller lerigt i all evighet, baggen kommer inte stånga mig i all evighet för snart hamnar den jäkeln i frysen som han håller på! Vi bestämde oss för att vända på den nedåtgående spiralen vi just nu hamnat i. 

En välförtjänt paus med ett underbart Afternoon tea på Sveas Kafé gav oss tid att bara sitta och prata med varandra. Ett litet byggprojekt som vi inte tagit oss tid med förut gav nya värpreden till ena hönshuset, vi har en ny bil här hemma, traktorn är lagad, fler lampor runt gården sprider ett varmt ljus och vi tar små, små steg framåt och glädjen, styrkan och stoltheten i att vara småbrukare börjar återkomma. 

Till dig som också kämpar i livets lera och mörker vill jag bara säga 
– ge inte upp. Det finns ljus där framme. 

Jag älskar vitlök... 

...och det är faktiskt inte alls svårt att odla egen. Tricket är att sätta den nu på hösten/tidig vinter. Den behöver få det kallt och sedan börja gro på sin växtplats tidigt nästa vår. I år satte jag tre olika sorter som ska ge stora lökar, vara goda och ge blast som är lätt att fläta sedan när man skördar. Så håll tummarna för att allt går vägen, då kommer det finnas vitlök till salu i butiken nästa höst. Jag satte mina direkt i en bädd gjord av dynga och halm, packade lite jord runt om och ovanpå varje klyfta, la lite till halm ovanpå alltihop men vill man testa med lite mindre mängder går det bra att odla i en stor hink, en pallkrage eller i en vanlig rabatt. Köp riktig sätt-vitlök bara, den vitlök som finns i mataffären är inte lika tålig och kan också vara behandlad så den inte gror alls. Och vet du, ifall du inte hinner sätta nu så kan du faktiskt slänga in vitlöken i frysen ett tag i typ mars och plantera den i april istället. Det brukar funka fint det med.

I gårdsbutiken är det välfyllt! 

Jag blir alltid lika glad när jag tänker på hur mycket gott den här bygden skapar, det är allt från äppelmust, lammskinn, lammkött, nötkött, griskött, honung, sylt, ägg, ost, bröd, kakor och korv. Allt det här smarriga och lite till finns att köpa hos oss på Säbyggebyvägen och vi har öppet 7-23 så välkommen in!

Basta med bastumössa - det nya svala för varje bastubadare

Basta med bastumössa - det nya svala för varje bastubadare

Ica Ugglebo rustar för framtiden – En uppfräschning inomhus är genomförd

Ica Ugglebo rustar för framtiden – En uppfräschning inomhus är genomförd

0