Livet på landet - krönikan om livet på Säbyås gård fortsätter

Livet på landet - krönikan om livet på Säbyås gård fortsätter

Men nu har sannerligen livet på gården exploderat i aktivitet. Lustigt hur det går i vågor under året, det är som att även vi människor väntat på värmen och det livgivande ljuset för att kunna gå i blom.


Energin är påfylld och alla projekt som legat och väntat under vintern är igångsatta och till stor del även genomförda. Ladugården har fått sig en välbehövlig uppfräschning! Det har målats om, byggts några nya vägg-partier, några gjutarbeten är gjorda och lite fler hängrännor uppsatta. Det har gått åt två långhelger, en skylift och en massa arbetstimmar men nu står ladugården där, strålande som en röd ädelsten mitt på gården och jag blir så glad varje gång jag tittar på den. Sedan kvarstår det lite fönsterfoder, några portar och dörrar som behöver rustas upp lite och säkert en massa mer småjobb men ändå, ett stort delmål är uppnått och det känns väldigt skönt.




Det har även fixats till lite utanför gårdsbutiken med en mysig sittplats med fin utsikt där ni gärna får slå er ner och provsmaka den lokalproducerade glassen ifrån Mörtebo som finns att köpa i frysdisken. Ren glass, inga kemikalier eller tillsatser, med en gudomlig smak!

Bina som vi hade överlevde tyvärr inte vintern men två nya samhällen är inköpta och frodas i allt överskott som naturen för tillfället bjuder på. Det surras i varenda buske och träd här! Vi skördade lite tidig maskros- och äppelblomshonung igår som verkligen smakar gudomligt. En enorm lyx att ha bin hemma. Om någon är intresserad av att skaffa egna kupor, eller hyra in bin, rekommenderar jag verkligen att ta kontakt med en biodlare nära dig. Det ger en enorm ökning av bär, äpplen, blommor, tomater och så vidare i trädgården när bina bor nära och kan pollinera regelbundet.



Glass i gårdsbutiken!

Senaste veckorna har mycket tid ägnats åt fåren. Dels hjälpte jag till när Glada Gården i Ulvsta skulle skeppa ut sina får till ett naturreservat på en ö utanför Axmar för ett härligt skärgårdsbete hela sommaren och dels har våra egna får flyttat ut på bete. Att åka båt med ett gäng tackor och lamm var sannerligen ett äventyr men det gick riktigt bra och du kan följa Glada Gården på Instagram för att se

bilder och filmer från resan.




Innan fåren släpps på bete ska de avmaskas, få klövarna klippta, staket ska sättas upp och sedan ska de lastas i en hästtransport eller liknande och köras till betet. Efteråt är fårbonden helt slut och i stort behov av vila men fåren är lyckliga och att se lammen som skuttar runt i gröngräset är värt allt slit! Ni får gärna titta på flocken som betar på andra sidan järnvägen från gården sett, men mata dem inte då får kan bli väldigt sjuka av till exempel äpplen, knäckebröd eller annan människo-mat. Det gäller alla djur som man stöter på under sommaren. Mata aldrig någon annans djur utan att be om lov först. Gå inte heller in i hagar eller öppna grindar då alla djur oavsett sort vaktar både varandra och sina avkommor hårt.



Hönsen har också fått komma ut på grönbete för ett tag sedan. Du kan se husvagnarna de bor i stå nere på åkern när du åker 272:an upp mot Säbyggeby. De sprätter, sandbadar, jagar mask och lever ett väldigt hönsigt liv där ute.


Ett problem i år är dock bristen på regn. Det växer väldigt dåligt och prognosen ser ut att ge oss ett tork-år precis som 2018 där foderbristen hos landets bönder var enorm och många behövde slakta ut sina besättningar, sälja alla sina får och hästar osv. Vi håller tummarna för mer regn snart och skickar också ut en liten påminnelse till alla som äger små ängar, åkrar som inte brukas eller skogsdungar där det växer både lite sly och lite gräs – hör av er till din närmsta betesdjurs-ägare och låt dem få beta allt som går att beta.


Att låta djuren beta gräs förlänger tiden innan bönderna måste ge djuren av årets skördade hö. Vid såhär lite regn blir det kanske bara en fjärdedels mängd hö från varje åker mot för andra år vilket ger en kritisk brist på foder under vintern. Desto längre djuren kan vara ute och beta desto längre räcker den lilla hö-skörden senare. Så se till att hjälpa en bonde och få samtidigt dina marker betade vilket ger gödsel till marken och en bättre biologisk mångfald. Bra för alla!


Livet på landet - på Kuxa.se

Boktips för unga: Freja och huggormen och två andra böcker

Boktips för unga: Freja och huggormen och två andra böcker

Ingemar och Sune säljer lantbruket

Ingemar och Sune säljer lantbruket

0