Det är aldrig för sent att byta bana i livet - Fred, 48, läser vårdutbildning

Det är aldrig för sent att byta bana i livet - Fred, 48, läser vårdutbildning

Fred Johansson är 48 år och läser just nu sin sista termin på vårdutbildningen i Ockelbo. För honom var det självklart att börja studera i vuxen ålder, och han hade en bestämd tanke om hur framtiden skulle se ut. Men under utbildningens gång öppnades nya dörrar.

Fred jobbade inom flyttbranschen och var egen företagare i 15 år. Han pendlade 19 mil varje dag och hade tidiga morgnar och sena kvällar. En dag kom han till insikt om att han önskade mer av livet.

Fred Johansson

– Man lever bara en gång och jag kände att jag ville få ut mer av mina dagar, och inte bara sitta i en bil. Jag bestämde mig för att börja plugga på nytt och vården kändes som en bra väg att gå med tanke på att jag gillar att jobba med människor, berättar han.

Trots att det var självklart att Fred ville ta upp studierna var det inte lika självklart att det skulle bli Ockelbo. Tanken var att studera på orten där han bodde, men slumpen ville annat. Idag är Fred väldigt glad och tacksam över att det blev just Ockelbo.

– När jag påbörjade mina studier hade jag ingen aning om hur man studerade och det var ju en jobbig känsla, såklart. – Men redan från start fick jag den stöttning som jag behövde för att ta mig igenom de första kurserna. Det är också en av de största fördelarna som jag ser med vuxenutbildningen i Ockelbo. 

Sista ansökningsdag till Vuxenutbildningen, Ockelbo, är 15 maj. Ansökningsblankett hittar du på Välkomstcenter – Ockelbo kommuns reception eller direkt på Vuxenutbildningen, Rabo skola

–Upplägget är flexibelt och det finns möjlighet till mycket stöttning på plats, ifall man känner att man behöver det. Vill man studera hemma så kan man också göra det, tillägger han.

Under utbildningens gång har Fred börjat tänka om gällande sin framtid. Från att drömma om att jobba på ett äldreboende som ligger på gatan där han bor har tankegångarna växlat kurs.

Han vill lära sig nya saker, och utmana sig själv.

– När jag kom ut på praktiken så öppnades nya dörrar, förklarar han. Jag hade min praktik på IVA och har fått ett erbjudande om att gå som trainee bakom en annan undersköterska under ett års tid. 

– Det finns så mycket att lära sig där och jag trivs verkligen i teamet. Nu vet jag att jag vill jobba på IVA och bli en del av den familjen, trots att jobbet ligger en bilresa bort.

Fred ser fram emot framtiden och det nya livet. Det enda han ångrar är att han inte tog steget tidigare. Han säger att det är lätt att man tuffar på och vantrivs med vardagen.

– Det gjorde jag också i många år. Det är viktigt att komma ihåg att man bara lever en gång och att man ska göra det man vill. Det är aldrig för sent att byta bana i livet.

Text och foto: Vuxenutbildningen Ockelbo

Ockelbo jaktskytteklubb - Årets landsbyggare, Förening

Ockelbo jaktskytteklubb - Årets landsbyggare, Förening

KRL Bygg - firar 10 år

KRL Bygg - firar 10 år

0