KRL Bygg - firar 10 år

KRL Bygg - firar 10 år

Rickard Larsson älskar trä, att arbeta med trä och forma det efter sitt eget huvud. Passande då att hans yrke är snickare. KRL Bygg heter firman som Rickard nu drivit i tio års tid och där sonen Alexander Larsson varit anställd de senaste sex åren. 

mamma Anna-Lena Larsson har drivit egna firmor, så suget att ha något eget har alltid funnits där, säger Rickard då vi träffar honom i hans hem Åbyggeby i Ockelbo. Med är också Alexander och det märks att far och son trivs som kollegor. 
– Ja, folk undrar hur det är att jobba med sin son, säger Rickard, men det är ju det bästa som finns. Tänk att jag får spendera all den här tiden med honom, det är ju min son det där, tänker jag. 
Alexander håller med om att samarbetet går bra. 
– Vi har nog aldrig bråkat om någonting, säger han. 

Rickard och Alexander Larsson framför firmabilen
FOTO: Henrik Westberg

Rickard har också sönerna Samuel och Adam. 
– Adam är tatuerare i Ulvsta så han har också den där kreativa ådran. 
– Samuel är elektriker på Åkessons El så honom brukar vi ofta ha med på jobb. Det blir en väldig tidsbesparing för kunden att jag kan ringa grabben och konsultera för exempelvis   kabelkanaler — så är det bara för honom att komma och dra elen sen. 

Rickard har snickrat i hela sitt liv. I tonåren började han hjälpa pappa Birger vid hans snickerifirma. 
– Jag har ju varit överallt och gjort så mycket.  Det blir en aha-känsla när jag kommer till en plats och plötsligt minns att jag byggt det där garaget. 
– Det har blivit en hel del byggnationer under åren. 

Det första jobbet för Rickard var på Ockelbo skoterbolag och sedan Atlas Copco. 
– Då när jag jobbade där byggde jag mitt egna hus vid 23 års ålder. När sista våden sattes på väggen föddes Adam samma dag. 
– Jag jobbade ju med pappa och fick räkna på jobb och ta mer ansvar i cirka två år. Sen kände jag att det var dags att bli snickare på heltid. 
– En gammal chef var förvånad att jag skulle börja med snickrandet: ”Kan du sånt?” och då undrade jag lite om han kände mig alls, säger Rickard och skrattar. 

Nu arbetar han tillsammans med sin egen son Alexander som själv renoverar och rustar sitt eget hus. 
– Ni ska se Alex hus, fullt av snickarglädje, säger Rickard. 
– Ja, jag tycker om att såga ut detaljer och få det perfekt. 

Ett av många tidigare projekt var att byta tak på en kulturmärkt lada i Brattfors.

Snickarglädjen har Alexander helt efter eget huvud, men åren som lärling var allt annat än utvecklande. 
– Jag gick snickargymnasium och sen var jag lärling på Perslundaskolans byggnation. Men då stod jag mest och satte upp gipsskivor hela dagarna i två års tid. Sen började jag på storbyggen i Gävle, när jag var färdig snickare började jag på KRL bygg. 
– Allt jag kan nu har jag lärt mig under åren med pappa. 

Båda berättar att det är mycket problemlösning och olika situationer och utmaningar som de ställs inför dagligen. 
– Då kliar jag mig i huvet och tänker ut någon lösning, men då kan Alex ha tänkt på något annat och det blir mycket bättre. Det är fördelen att vara två. Och förstås att ha ett par extra händer. 

De berättar om en ungefär trehundra år gammal timrad lada i Kolforsen, som höll på att rasa åt sidan. 
– Då fick vi pumpa upp, gjuta, kryssa sidorna och hitta en lösning. Då gäller sunt förnuft och att lita på sin erfarenhet. 

Längorna i Brattfors behövde nytt tak och det arbetet gjordes för Länsmuseet i Gävleborg. 

– Hela takåsen gick som en orm såhär, säger Rickard och visar med att rulla armen. Då fick vi klossa upp och det blev ju bra till slut. Idag är taket vågrätt. 

Rickard menar att en dialog med kunden är viktig och att man måste bygga och vårda ett förtroende. Det gäller även med andra hantverkare. 
– Det var en kompis som en gång sa uttrycket ”snäll och kompis” de orden har jag tagit till mig. Det är mycket roligare att jobba och det blir ett bättre resultat om man är ett team. 

Det roligaste jobben är tralljobb i trädgårdar. Där är också Rickards sambo Linda Hellström (som ni läsare känner som Trädgårdsministern här i Kuxabladet). 
– Hon ritar och designar exempelvis terasser, uteplatser och trädgårdar och hon är ju även trädgårdsmästare, vilket ger kunden en helhetslösning i trädgården. 

Kundrelationen är väldigt viktig för Rickard som berättar att de ibland fått presenter på födelsedagar, sms och andra hälsningar som gått utöver det vanliga. 

De minns speciellt en kund. 
– Jag fyllde år, säger Rickard, och hon hade hissat flaggan och kom ut med en champagne till oss när vi började första arbetsdagen hos henne, det händer inte så ofta. 

Alexander menar att det är många som inte vet att en snickare exempelvis lägger tak och att det går att byta fönster och dörrar även mitt i vintern. 
– Det är många som inte vet om allt vi kan göra. Takläggning har exempelvis varit en del av vår huvudverksamhet under åren. Vi trivs bra uppe i det blå!
– Ibland har kunden ett önskemål men då försöker jag hjälpa dem se det ur ett annat perspektiv och att det kanske finns en bättre lösning. Det gäller att vara lyhörd, tydlig och ärlig. 
– När vi löst ett svårt problem, färdigställt projektet, gjort rent och snyggt, då blir det en high five i bilen.

Det är aldrig för sent att byta bana i livet - Fred, 48, läser vårdutbildning

Det är aldrig för sent att byta bana i livet - Fred, 48, läser vårdutbildning

Solig matmarknad på Wij Trädgårdar

Solig matmarknad på Wij Trädgårdar

0