Amerikansk musikhistoria i Hälsingland

Amerikansk musikhistoria i Hälsingland

Läs om kulturskribent och upptäckaren Daniel Gustavssons äventyrliga resor i närområdet…

I somras bestämde jag mig för att vidga mina vyer och upptäcka länet jag faktiskt bor i. Det blev en biltur genom Lingbo och Bollnäs. Till sist hamnade jag i Voxnan där det finns ett spännande världsunikt museum. Ett museum helt tillägnat Jim Reeves

Jim Reeves var en amerikansk countrymusiker. Han slog igenom 1953 med sin andra singel, Mexican Joe (den första var What were you doing). Mexican Joe toppade countrylistorna i USA och Reeves blev omedelbart en stor stjärna. I 11 år tillhörde han gräddan av amerikansk countrymusik och hade hits som Bimbo, Four Walls, He’ll have to go och Welcome to my world. Han omkom 1964 i en flygplansolycka men hitsen, såsom Distant Drums, fortsatte komma i många år efter hans död. 

I Sverige slog han igenom med låten I love you because (en låt som lustigt nog inte räknas bland hans mästerverk i USA). Svenske musikern Gunnar Wiklund tog sig an Jim Reeves och byggde sin egen karriär med att sjunga Jim Reeves på svenska. Men även Reeves egna versioner blev storsäljare i Sverige. Ja, egentligen blev Reeves stor i hela världen och spelade till och med in flertalet låtar på afrikaans.

Jim Reeves-museet grundades av eldsjälen Björn Herlin. Han var ett fan av Reeves och började tidigt att köpa Reevesrelaterade prylar. Tanken på ett museum fanns inte på kartan då de första inköpen sattes igång. Men efter att ha sett ett hotell till salu föddes tanken, som idag är verklighet.

Mina förväntningar var ganska låga då jag efter en nära två timmars resa äntrade museet. En skylt om att inkräktare skjuts gjorde mig mer osäker. Men när dörrarna väl öppnades förvann mina farhågor. Museet var större än väntat och rejält fyllt med diverse minnessaker. De obligatoriska fotografierna och (guld)skivorna fanns där. Men även mindre väntade saker såsom Reeves resväskor, pyjamas, bowlingklot och golfklubbor. Samt en flaska halvt urdrucken hostmedicin med medföljande läkarunderskrivet recept. Att vi fick en rundtur av entusiastiske Helin hjälpte givetvis, men även om man botaniserar museet på egen hand finns det mycket att hämta. 

Björn Helin i sitt museum, iförd foppatofflor, mönstrad skjorta och djupa kunskaper om Jim Reeves. FOTO: Daniel Gustavsson

Helin erkänner att det finns saker han fortfarande önskar få till museet. Högt uppe på önskelistan finns en av Reeves gitarrer. Han har hela tiden trådar ute och troligen kommer det att tillkomma fler minnessaker. Helin var väldigt stolt över många av föremålen men lyfter fram Reeves ena kavaj som en favorit (och som Helin själv hade på sig då han gifte sig).

Jim Reeves-museet i Hälsingland marknadsförs som världens enda Jim Reevesmuseum. Det är en sanning med modifikation eftersom det finns några countrymuseer i USA som bland annat har en Reeves-avdelning. Men det är det enda som ägnar sig enbart åt countrylegenden. Dessutom i vårt län!

Hostmedicinen Jim Reeves hämtade ut bara fem dagar före sin bortgång.

Vill man ta sig en liten tur bortom Ockelbo är Jim Reeves-museet en pärla varje countryfan bör besöka. Helin berättade att det kommer från hela världen för att besöka muséet och som en omedelbar bekräftelse av detta äntrar det plötsligt gäng holländare för att titta närmare på sin idol. Det finns en presentbutik med Reeves-relaterade minnessaker såsom kaffekoppar och kylskåpsmagneter. Själv köpte jag en CD som samlat alla Reeves låtar han spelade in på afrikaans. 

Mer information om museet finns på jimreeves.se

Artikeln har även publicerats, i något omskriven form, i Lira Musikmagasins höstnummer 2019.  


Skogsdagen och forskning i Jädraås försökspark

Skogsdagen och forskning i Jädraås försökspark

Kerstins boklåda i Lingbo

Kerstins boklåda i Lingbo

0