Folkteatern -  "Förvandlingen" i Ockelbo

Folkteatern - "Förvandlingen" i Ockelbo

“När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt.” Med de orden börjar Franz Kafka sin klassiska berättelse om familjen Samsas olyckliga öde. Vad har egentligen hänt med Gregor? Vad har han blivit och varför? Och vad händer med mig när de i min närhet förvandlas till något jag inte längre känner igen?

En av skådespelarna i Folkteaterns uppsättning av Förvandlingen är Victor Ström.

– Grunden är en man som vaknar upp och inser att han blivit en insekt. Han har svårt att komma iväg till jobbet, där han är hårt hållen. Föreställning drivs av hans förvandling där han inledningsvis inte kan lämna rummet, till familjens stora bestörtning. 

Förvandlingen är Anna Paretos regidebut, som tidigare verkat som skådespelerska. 

– Hon är jättebra, det är roligt att jobba med regissörer som är skådespelare. Hon har en bra blick och är en väldigt bra skådespelare, vi har arbetat tillsammans tidigare. Anna har dessutom arbetat med scenografimodellen och skrivit denna uppsättning tillsammans med Gro Oscarsson Kindström.

– Det är väldigt mycket från originaltexten som är med, men omformaterat till versmått.

I Kafkas version blir han verkligen en skalbagge, i vår produktion gestaltas den inte på det viset.

- Det är öppet för tolkning vad den skulle kunna betyda. Vi turas alla om att spela den förvandlade vilket tycks uppskattas av publiken. Det väcker tankar, alla kan drabbas av en olycka.

FOTO: Jenny Baumgartner

Vid intervjutillfället har Förvandlingen spelats 20 gånger och ungefär 15 tillfällen är återstår, varav ett alltså kommer äga rum den 24 januari på Gotan i Ockelbo.

– Det har gått bra, vi har en vacker scenbild med en snurrscen som har väggar. Det blir en väldigt speciellt atmosfär och det är inte alla lokaler som klarar den.

Bemötandet från publiken upplever Victor som positivt. Det har varit välbesökt och tagits emot fint. 

– Nyligen recenserade en ung gymnasist föreställningen som ”Dagens ångestpiller”, i Kafkavärlden kan det absolut vara en komplimang, skrattar Victor.

– Folk har även fascinerats av klangstavarna vi använder på scenen.

Klangstav beskrvier Victor som ett roligt instrument på vilket ensemblen spelar tillsammans. Det består av diverse stavar som ger olika toner.

– Görgen Antonsson har skrivit en fin melodi.

Victor är en frilansande skådespelare men har bara gått att säga om Folkteatern, vilka han även jobbat med tidigare.

visitkortkollage.png

Trycksaker

Snabbt, enkelt & billigt via www.kuxa.se

– Jag var med i produktionen Framtiden i mig som byggde på intervjuer med människor från Gävleborgs län. Jag var även en av regissörerna i Att komma till ön med skatten är inget äventyr.

– Det är en ära att komma till Folkteatern, jag ser det som en unik arbetsplats för teater. Det jag upplever som annorlunda är den stora inkluderingen Folkteatern erbjuder i alla arbetsområden. Det hålls stormöten där många får vara delaktiga i hela processen.

– Besluten sker i större grupper, där alla får vara med, och alla informeras grundligt. Det kanske är tidsödande; men skapar en stark ”vi känsla” som skiljer sig mycket från många andra teatrar. Det är en välkomnande atmosfär för oss som frilansar också.


Förvandlingen, av: 

Anna Pareto och Gro Oskarson Kindstrand, fritt efter Franz Kafka

Regi: Anna Pareto

Dramaturg: Gro Oskarson Kindstrand

Medverkande:

Niki Gunke Stangertz

Björn Johansson

Victor Ström

Cecilia Wernesten

Musik: Görgen Antonsson

Ljusdesign: Johan Sundén

Maskdesign: Jessica Hedin

Scenografi och attribut: Anna Pareto i samarbete med Niklas Wiberg, Tomas van der Kaaij och Jenny Kronberg

Kostym: Anna Pareto i samarbete med Åsa Ericson


Ockelbo Basket vs Luleå Steelers - en fantastisk match

Ockelbo Basket vs Luleå Steelers - en fantastisk match

Trädgårdsministern - egna ärtskott och tulpaner

Trädgårdsministern - egna ärtskott och tulpaner

0