Trädgårdsministern - egna ärtskott och tulpaner

Trädgårdsministern - egna ärtskott och tulpaner

Foto: @okta unsplash

Trädgårdsministern Linda Hellström ger inspiration till hälsosamma och vackra ting för ditt hem. Den här gången skriver hon om hur man enkelt odlar nyttiga ärtskott samt driver upp tulpaner inomhus.

Så här efter nyår går vi mot ljusare tider och blickar framåt mot våren. För mig är det är samma visa varje år. Ivrig som jag är kan jag nästan inte behärska mig och känner att jag vill komma igång med odlingen. Ni som är likasinnade förstår att det där med att vänta nästan är en omöjlighet. Man har redan hunnit börja planera och frökatalogerna är lästa flera gånger om. Ju mer jag läser ju fler sorter prickar jag för.

Jag lurar mig själv varje gång med samma argument ” måste bara ha den och den”.

Risken med att börja odlingen för tidigt kan vara att man får rangliga och blekt gröna plantor som blir svåra att hantera och knappt överlever fram till våren.

Har man växtbelysning och ett svalt rum funkar det, men långt ifrån alla har den lyxen.

Jag tycker därför att ärtskott är ett utmärkt sätt att enkelt odla med gott resultat. Nyttigt och roligt dessutom. Mina barn brukar nu för tiden själva börja den här odlingen, och mumsar gladeligen i sig vartefter det går att skörda de späda skotten.

Odlingsprocessen är snabb och här spelar inte värme och ljusförhållandena så stor roll. Köksfönstret funkar bra.

Det finns självklart många fina sorter med ärtor att beställa från olika fröfirmor, men till det här ändamålet använder jag vanliga gula ärtor i paket från affären. Mycket billigare och man får ut mycket på en förpackning.

Börja med att blötlägga ärtorna i ljummet vatten ett dygn före sådd så gror de lättare. Mängden ärtor får man uppskatta beroende på storleken på kärlet. Jag brukar fylla jord i en glasburk eller annat kärl i klarglas, då jag tycker att det kan vara lite fint att man sedan ser rötterna. Fyll jord nästan upp till kanten och packa till lite lätt. Ärtorna läggs sedan ovanpå jorden, jag fyller ytan med ärtor så det blir riktigt många. Jag fyller ingen jord över ärtorna på grund av att annars blir det jord på skaften och det är ju det man vill äta. Efter cirka 1 vecka, beroende på hur varmt de stått, kommer skotten visa sig och man kan börja skörda när de fått ett par blad. Prova gärna er fram till när de är som godast. Väntar man för länge blir de lite träiga. Att hålla jorden fuktig hela tiden gör att ärtskotten blir krispiga. Jag odlar skotten på fönsterbrädan under nästan hela vintern. De är goda på smörgåsen, i salladen eller fina att garnera middagen med.

Ett annat sätt att odla inomhus är att driva upp tulpaner. Jag har sparat ett gäng tulpaner som jag avsatt för detta.

Ni kanske har någon påse med lökar kvar som aldrig blev satt under hösten.

För att ge tulpanerna den vinter som behövs för att ”aktivera” lökarna har jag lagt mina i frysen för att simulera vår långa kalla vinter.

Efter 2 veckor kan jag ta fram dem och börja blanda till en grusig jord. Lika delar grus och jord. Det funkar utmärkt att ta ett par nävar grus från grusgången om man har sådan. Annars funkar det lika bra med lecakulor. Har man jord i säck kvar från sommaren så fungerar den utmärkt. Fyll lämpligt kärl, exempelvis en snygg lerkruka, med den grusiga jorden och sätt ner lökarna ganska tätt. Hälften av löken ska vara synlig och med spetsen uppåt. Vill man kan man bädda runt lökarna med lite grön mossa. Det blir både snyggt och hjälper till att hålla jorden fuktig. 

Vattna och ställ dem lite svalt till en början, ungefär 5–10 grader. Gör en kon av tidningspapper och sätt över. Då tror lökarna att de planterats och vill börja bilda rötter för att kunna växa.

När de sedan efter 6–10 veckor börja växa och blivit några centimeter flyttar man dem till ett ljust och varmt ställe. Efter omkring 2 veckor kommer de sedan att börja blomma. Det här är ett roligt projekt att följa och man är mäkta stolt då den första knoppen slår ut.

I nästa artikel kommer jag att fortsätta på temat odling.

visitkortkollage.png

Vistkort

Billigt, snabbt & enkelt på www.kuxa.se


Folkteatern -  "Förvandlingen" i Ockelbo

Folkteatern - "Förvandlingen" i Ockelbo

Boktips - läsning för och med barn

Boktips - läsning för och med barn

0