Trädgårdsministern - odlarskola och tips för vintersådd

Trädgårdsministern - odlarskola och tips för vintersådd

Foto: @bialons Unsplash

När solen skiner känns det som att våren är på gång och det är nu som odlarlivet börjar igen, vilket är helt fantastiskt. Den här gången ska ni få läsa om vintersådd och vad ni ska skaffa inför kommande nummer.

Såhär års planerar jag för fullt inför sommarens alla grödor och blommor, och har redan ett rejält gäng plantor på tillväxt. Inte för att de sorter jag har måste odlas så oerhört tidigt utan för att jag VILL. Jag är onödigt ivrig, det vet jag, MEN:

Vad gör en lika glad som att ha ett gäng plantor att pyssla med dagligen, vattna, se dem växa och slutligen belönas till sommaren med det mest sagolika blommor och grönsaker som man kan tänka sig.?

 
 

Odlarskola i tre delar

Får ofta frågan om jag inte ska ha kurser i odling och det kommer det att bli så fort pandemin är över och vi kan umgås som vanligt igen, men fram tills dess tänkte jag att jag skulle bjuda er på en odlarskola i 3 delar med start nästa nummer. Så om ni vill hänga på och lära er hur man odlar sina egna snittblommor, från sådd v 12 till omskolning v.16 och sist utplantering v.20, så ska ni hänga på och hålla utkik i kommande nummer.

Som en liten teaser  kommer jag att skriva om dessa magiska sommarblommor:

Rosenskära, sommarrudbeckia, astrar, sommarflox och zinnia. Så nu har ni lite tid på er att skaffa frön tills vi sätter igång.

Några fina sorter som jag har är bland annat Sommarflox `Cherry caramel, Rosenskära `Cupcakes mix och Sommarrudbeckia `Sahara. Bildgoogla gärna för att hitta era favoriter.

 
 

Bra-att-ha saker inför odlingsskolan:


  • Favorit-fröer

  • Såjord

  • Odlingskärl, tex glasslådor eller mjölkkartonger

  • Blomspruta (alt, borra hål i korken på en PET-flaska och du har en duschflaska)

  • Etiketter (diska & klipp smörlock i remsor)

  • Sax

  • Gladpack (eller tomma brödpåsar som klipps upp i sidorna)

  • Blyertspenna & permanent smal tuschpenna

  • Gammal matsked


TIPS Vintersådd för ivriga

Är ni ivriga som jag så kan ni testa vinter-sådd som har blivit ett alltmer populärt sätt att odla på. Det innebär egentligen att man försöker efterlikna naturen så mycket som möjligt och låter fröna få en start redan under den kallaste perioden, för att sedan börja gro när förutsättningarna är de rätta.

Då får man tåliga plantor som inte behöver avhärdas innan de planteras ut i landet.

Kål av olika slag är tacksamma att odla på detta sätt. Enklast är svartkål och grönkål/ purpurkål. 


Gör så här:

Du sår precis som vanligt i ett odlingskärl med jord, men istället för vatten lägger du på lite snö. Se till att det är hål i kärlets botten så överskott av vatten kan rinna ut. Ställ sedan byttan under tak på altan, terrass, växthus eller på en plats ute där sådden inte dränks av regn eller stora snöfall.

En plastback med hål i locket funkar bra om du inte har växthus. Det viktiga är att de står i utomhus temperatur.  

I mars brukar sådden gro, beroende på var du har placerat din sådd. Kolla till ibland så att jorden inte torkar ut så att sådden förstörs. Fortsätt att fukta jorden lätt vid behov.

 

Nästa nummer: Odlarskola del 1- samt en liten special kring hur ni lyckas med luktärter som ska förodlas v 12 för att bli så bra som möjligt. 

Och glöm för allt i världen inte bort att beställa era dahlior som jag också tipsade om i förra numret.


Träning och Hälsa - Våga misslyckas

Träning och Hälsa - Våga misslyckas

Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

0