Krukodling  och beskärning - Höstinspiration från Trädgårdsministern.

Krukodling och beskärning - Höstinspiration från Trädgårdsministern.

FOTO: Macu Icu, unsplash


Jag gillar inte att gräva i onödan och kommer i år att sätta de flesta av mina tulpaner i krukor. En annan fördel med krukodling är också att det enkelt går att ” möblera om” i rabatten eller framför entrén om man har lösa krukor. Man slipper också se de över blommade och vissnande bladen i rabatten, då det bara är att ställa undan krukan att vissna.

För ett maffigt resultat så sätter jag en sort per kruka och lämnar plats i krukan för ytterligare pynt. Jag brukar alltid vilja sticka ner björkris, andra kvistar eller mossa tillsammans med mina tulpaner. Just nu har jag några favoritsorter, riktiga sådana där måsteha. Exempelvis `La Belle Epoque, Àngelique`, Queen of Night, `Copper Image, `Averyon och `Roussilion. Ja ni hör ju hur fint det blir.

 
 

Det går utmärkt att återanvända jord till lökplanteringen, exempelvis från sommarblommornas krukor.

Lökar har ju näringen med sig från början och klarar att växa i mager jord. När jag satt lökarna vattnar jag igenom jorden och ställer sedan undan krukorna i ett kallt utrymme fritt från regn och snö. 

Ett kallt garage, växthus, veranda med tak eller ouppvärmt uterum fungerar utmärkt. Det viktiga är att de står kallt och ljust samt att ingen ytterligare fukt når krukorna, då lökar i kruka lätt kan ruttna. Till våren när det börjar spira i krukorna ställs de fram på tänkt växtplats.

 
 

För övrigt är jag igång med trädgårdstjänster, framförallt fruktträdsbeskärning och det går fortfarande att boka in min hjälp.

Det finns många fördelar med att beskära på hösten. Till exempel så blir inte tillväxten av vattenskott så stor som vid beskärning på vårvintern. Man ser också tydligt hur luftigt det blir i trädets krona när trädet har full bladsättning och man ser också lättare vilka grenar som behöver avlastas från frukttyngden.

  • Vissa fruktträd som exempelvis plommon, körsbär och persika ska ALLTID beskäras på hösten.

  • Tänk på att inte klippa träden för kraftigt vid ett och samma tillfälle. Dela då hellre upp ingreppet över flera säsonger.

 
 

Avslutningsvis vill jag tipsa om att passa på att fynda på rean i trädgårdsbutikerna. Hösten är en jättebra tid för plantering av träd, buskar och perenner.


Att göra nu:

  • Beskära fruktträd

  • Plantera trädgårdsväxter

  • Sätta vårblommande lökar

  • Gräva upp dahlior för övervintring

  • Höst-städa

Visste du? 

Att fruktträd är kärlekskranka - Det innebär att de vill ha en partner att pollineras med. Många av mina kunder frågar ofta varför exempelvis deras päronträd inte ger någon frukt. Oftast beror det på att den tidigare partnern har sågats ned och inget nytt träd har ersatt det.


Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

ICA Ugglebo - En ovanlig ICA-Butik

ICA Ugglebo - En ovanlig ICA-Butik

0