Trädgårdstips - Se det vackra i det udda

Trädgårdstips - Se det vackra i det udda

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

“Trädgårdsministern” skribent Linda Hellström tipsar om inspiration för höstträdgården.

Hösten är här och vi har haft de första frostnätterna. Landskapet runtomkring oss skiftar i olika höstiga nyanser. Sommarblommorna har gjort sitt i krukor på altanen, entrétrappan eller balkongen. Att byta ut sommarblommor och göra det lite höstfint är kul och man kan med fördel gå all-in här. Kransar, prydnadspumpor, lyktor, stora vaser, torkade kvistar och färgsprakande arrangemang i krukor.

Linda Hellström på sin veranda. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Fina växter som är säkra kort och håller fram tills vi pyntar för advent är bland annat, alunrot (Heuchera, vetenskapligt namn) med sina sprakande bladfärger. Den är dessutom perenn som sedan kan planteras ut i trädgården om man vill. Ljung, silvergirland, skimmia, murgröna, dekorationskål och prydnadsgräs är exempel på andra tåliga höstväxter. Trädgårdsbutikerna har ofta stort utbud av höstväxter att välja och vraka bland.

Vill man inte köpa så brukar i alla fall jag plocka så mycket som möjligt av det som naturen har att bjuda på. Rönnbärskvistar i en vas, binda en dörrkrans av nypon, plocka in torkade sädesslag, örter att hänga upp och ned i köket.

Solros på en gammal bilfjädring. FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Det finns mycket material som går att använda till dekorationer. En personlig favorit är majsblast som i stora fång blir en utmärkt grund till höstarrangemanget. Det är prassligt som bambu och har fina fröstänglar i toppen. Jag binder ihop dessa med grovt hamprep eller dylikt och ställer dom i stora vaser eller om man får tag på gamla damejeanner i färgat glas. Även mindre plåttunnor eller flätade korgar passar min rustika farmhouse-stil. Återbrukade också ett par gamla bilfjädrar till en Saab här på gården, dom passade utmärkt att lägga utblommade solrosor på. Blev som stiliserade ”ljusstakar”.

Små prydnadspumpor i olika färger och former håller bra på ett stort fat och behöver inte passas

med vatten. Nu när hösten kommit tycker jag att det är skönt om krukor och arrangemang sköter sig själv. Bara fantasin sätter gränser när man skapar och är kreativ. Kanske man gillar stilar som lantligt romantiskt, strikt eller vintage? Oavsett stil ska man ändå tänka på att följa ett tema. Att fånga upp färger från till exempel husets fasad, snickerier eller andra detaljer gör att det blir en helhet och arrangemanget binds ihop bättre.

Om man som vi har mycket äpplen kan äppellyktor bli fina dekorationer till en mysig höstmiddag eller pryda entrétrappan eller uterummet. Jag gör dom genom att använda ett utbrunnet värmeljus som trycks mot äpplet så det blir en markering. Sedan skär man ut fruktkött för att kunna sätta i ett nytt värmeljus. Enkelt och väldigt fint!

Äppelkransar är också ett fint pyssel. Äpplena träs på en grov järntråd och sluts till en ring. Jag brukar hänga mina lite på sned på till exempel en gammal stol eller liknande bredvid mina höstarrangemang vid entrén. De kan även hängas upp i något träd som mat åt fåglarna.

Äppelkrans. FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

För den här typen av pyssel så har jag ett ”trädgårdsbord” som jag kan bära runt i trädgården och placera där jag för stunden vill stå och jobba. Skönt att slippa bära in material som annars kan skräpa ned samtidigt som jag kan stå och njuta i solen och få utlopp för min kreativitet.

Allt smul, tunna kvistar, blast, löv med mera läggs sedan i komposten och blir till härlig jord. Eller som jag senast gjorde, lade allt på marken som fortsättning på perennrabatten jag anlade i somras. Där utgör det fyllnad i bottenlagret. Det är ett utmärkt sätt att bli av med trädgårdsavfall om man har planer på att göra nya planteringsytor.

Den här tiden på året är det också dags att börja tänka på att plocka in för vintern. Snön har en tendens att komma när man minst anar det. Vanligaste misstagen man gör är nog att man väntar för länge innan man gör klart inför vintern. Kvarglömda krukor som spricker, barnens leksaker och den där påsen med lökar som aldrig kom ner i jorden. Fina soliga höstdagar med frisk luft är utmärkta för dessa sysslor. Nästa gång handlar det mer om pumpor och ljus då det börjar närma sig Halloween och Allhelgona helgen.


Vill du har råd och tips av trädgårdsministern? Lämna dem via formuläret bredvid.Boktips - läsning för godnattstunden

Boktips - läsning för godnattstunden

Ockelbo IF satsar på ungdomarna

Ockelbo IF satsar på ungdomarna

0