Linda älskar sin trädgård

Linda älskar sin trädgård

Linda Hellström är Kuxabladets egna design-, livstil- och trädgårdsskribent. I drygt två år har hon nu skrivit för tidningen och gett tips på hur du bäst tar hand om din balkonglåda eller din trädgård. Hon har även visat prov på både julpynt och vackra dukningar till påskmiddagen. Nu har hon sin första semestervecka med sambon Rickard och när vi träffar henne står hon mitt i blomsterprakten. 

Det är den 4 augusti och Linda går bland gångarna i hennes trädgård. Det är snittblommor och grönsaker, det är blomsterprakt och prunkande rabatter. 

trädgårdsministern_v31-41.jpg


– Men åh vad fint!, utbrister Linda, barnsligt förtjust som om det är första gången hon går i sin egen trädgård.

– Det är magiskt! Den där känslan att få klippa en blomma med en sax. Det är som en vinst. Du förstår, det här är belöningen på det arbete som jag påbörjade i höstas — då den första frosten tog alltihop — och arbetat med hela året fram till nu. 

trädgårdsministern_v24-18.jpg

– Det är den här känslan jag vill att alla läsare ska få, men det kanske är svårt om man inte varit med från början, från det första fröet som du vårdat och planterat till de fullstora blommorna. 



Linda Hellström är utbildad trädgårdsmästare med inriktning på hälsa och design. Hon har bland annat designat trädgårdar åt äldreboenden. 


– I de fallen kommer personalen med önskemål. Det är ofta växter som bärbuskar och fruktträd kopplade till de äldres barndom, som de kan känna igen sig i. Det är också anlagt så att även de i rullstol kan nå bär och frukter och trädgården ska vara lättskött. 



Hon har även varit trädgårdsmästare åt hockeyspelaren Nicklas Bäckström och vd:n för ICA försäkringar Caroline Farberger. 

– Jag designade Carolines trädgård och jag skötte om Nicklas trädgård i sju år.  

Varje morgon när Linda vaknar är det första hon gör att titta ut genom fönstret som vätter mot trädgården. 

Dahlia Autumn Orange

Dahlia Autumn Orange

– Ibland har jag kikare också, för att riktigt kunna se vilka nya växter som slagit ut. Sen ser jag någon ny färg, då rusar jag ut för att se vad det är. Sen efter det tar jag morgonkaffet. 




Idag, tillbaka från några dagar bortresta, var det en ny blomma som slagit ut. 

– En Dahlia Autumn Orange. Den är sjukt fin! 




Trädgårdsintresset grundade sig från början i en ren kostnadsfråga. 

– Jag ville ha fina blommor men hade inte råd att köpa dem. Då började jag odla från hundra olika frön och insåg hur enkelt det var, säger Linda och skrattar. 

– Men du blir aldrig fullärd och det finns så många inriktningar och saker att fördjupa sig i inom trädgård. 

– Men du blir aldrig fullärd och det finns så många inriktningar och saker att fördjupa sig i inom trädgård. 

– För många här omkring är jag nog bara hon som odlar och gör buketter av snittblommor, men jag kan så mycket mer. 

Att hon kan mycket mer har också Kuxabladets läsare fått erfara och det har gett henne många följare på sociala medier och besökare till trädgården och butiken som hon driver. 




Bukett och dukning av Trädgårdsministern, följ henne på instagram för mer inspiration.

Bukett och dukning av Trädgårdsministern, följ henne på instagram för mer inspiration.

Den närmaste tiden kommer Trädgårdsutbildningen på Wij komma på studiebesök. 

– De har även frågat om jag kan ge inspiration till skördefesten och det är jättekul att de hör av sig och vill ha hjälp. 

– Sen har Destination Ockelbo hört av sig och det kommer eventuellt bli något samarbete under hösten. 

– Det är många som hör av sig och vill vara med på kurser. Kursstart blir någon gång under sensommaren, tidig höst. Men följ mig på Facebook och instagram så kommer jag gå ut med mer information där, när det närmar sig. 

Nu är hösten på ingång och Linda beskriver den både som vemodig och befriande. Nu ska hon plocka så många buketter som hon kan. 

– Varje gång jag sätter ihop en bukett tänker jag att den ska bli århundradets vackraste och att folk ska svimma när de ser den, men ännu har jag inte lyckats!

Text och foto: Henrik Westberg Kuxabladet/Kuxa.se


Fortsätt träna - Krönika

Fortsätt träna - Krönika

Brukshundklubben får föreningsstöd

Brukshundklubben får föreningsstöd

0