Trädgårdsministerns Odlarskola - Del 3: Avhärdning och utplantering

Trädgårdsministerns Odlarskola - Del 3: Avhärdning och utplantering

FOTO: Henrik Westberg


Odlarskolan fortsätter

Plantorna är nu så pass stora att de är redo för ett liv ute i trädgården. Men de måste såklart avhärdas innan, det vill säga vänjas vid ett liv ute i all slags väderlek.

Tänk också på att många av de växter vi på våren och försommaren köper i trädgårdsbutikerna kanske inte heller är riktigt avhärdade. Många gånger kommer de direkt från skyddade lägen i stora växthus till butikerna. Det kan vara värt att veta. Att använda en fiberduk på natten eller ta in sina krukor är inte en dum idé. 

Och som vi alla vet är det de så kallade ”järnnätterna” som anses som ett riktmärke på när sista nattfrosten brukar vara över. Järnnätterna är för övrigt i grunden en folktro och det finns inget exakt datum för när detta skulle inträffa, men enligt statistiken kan vi räkna med att det brukar vara omkring Nationaldagen den 6 juni. Mitt bästa tips är att själv hålla koll på de lokala väderprognoserna och titta på termometern.

Varför avhärdning?

Växterna som vi odlat under våren har hittills stått skyddade inomhus. För att plantorna inte ska kolavippen direkt så behöver de successivt vänjas vid utelivet genom avhärdning. De ska på egen hand kunna stå emot stark sol, hård vind, kallt regn och kyliga nätter.

Linda Hellström. FOTO: Henrik Westberg

FOTO: Henrik Westberg

Utplantering

När plantorna är avhärdade ska de ut i rabatterna. För att de ska växa och bli så där drömmigt fina är det viktigt att jorden är lucker, fri från ogräs och grundgödslad. Jag brukar lägga på kompost eller välbrunnen stallgödsel. Vi som bor på landet borde inte ha några som helst problem att få tag i sådant. Jag brukar börja med att fylla en hink med vatten och doppa mina plantor ett par svängar så att de blir rejält blöta. Då undviker man att det blir vatten över hela plantan, och bladen, som det lätt kan bli om man vattnar efteråt. Vilket kan göra att de lägger sig. Jag upplever att den här metoden gör att plantorna ”moffar på sig” bättre och kommer igång att växa snabbare.

Jag sätter blommorna med väl tilltaget avstånd, då utvecklas de bäst och man får ut mer av sina snittblommor. Anvisningarna på fröpåsarna är inte så dumma att gå efter. Visst det kan se glest ut i början, men när de väl etablerat sig brukar de växa fort. Tänk på att inte plantera ner plantorna för djupt, då risken att de ruttnar vid stjälkbasen är stor.

Har du möjlighet så lägg gärna på någon form av täckmaterial runt plantorna, jag brukar använda hö eller gräsklipp. Både för att minska avdunstningen, hålla ogräset borta och för att det blir gosigare runt själva plantan. För att vara på den säkra sidan har jag ALLTID fiberduk över mina plantor i alla fall den första veckan. Då behöver jag inte fundera på om de trivs, klarar sig eller börjar växa. Tänk på att förankra den väl. Med tunga stenar eller likande.

Sätt också några slykäppar här och där under duken så att duken inte ligger direkt mot plantorna. Skulle det börja blåsa hårt är risken stor att själva fiberduken fladdrar så att plantorna tar skada.

Hur?

Ordna en yta i skyddat läge, exempelvis, veranda eller altan där plantorna kan stå skyddade. Välj en plats som är skyddad från både vind och sol. Börja alltså inte med att ställa plantorna i gassande sol, då får de garanterat skador på bladen som sedan visar sig som torra vita fält. Plantorna behöver stegvis vänja sig vid utelivet och vistas ute ett par timmar om dagen i början och lite längre för varje dag. Ungefär en vecka får man hålla på att flytta in och ut växterna.

Man kan också tänka på att ju tunnare blad växterna har, desto känsligare är de. Exempelvis sommarflox, astrar, zinna och lejongap blir lätt brända av för stark sol om de inte är riktigt avhärdade. Jag som har massor av växter kan naturligtvis inte göra så med alla, det finns inte tid för det. Jag brukar i stället låta mina få ha dubbla lager med fiberduk i början, för att sedan ta bara ett lager och till sist avtäcker jag ett par timmar varje dag och slutligen tar jag bort fiberduken. Skulle det bli någon natt med risk för frost så slänger jag givetvis på fiberduken igen. Det gäller under den här perioden att man håller koll på termometern.

FOTO: Henrik Westberg

FOTO: Henrik Westberg

När ska man börja?

Nu börjar tempera-turen ligga på ett par plusgrader nattetid Då är det dags att få ner plantorna i rabatterna.

Nästa gång tänkter jag bjuda på lite blandade trädgårdstips. Lycka till!


FÖLJ

PÅ INSTAGRAM


Nyheter på KUXA.SE

Regnbågspremiär vid Sarvtjärn

Regnbågspremiär vid Sarvtjärn

Soprent längs 303:an

Soprent längs 303:an

0