Trädgårdsministern - odlarskola del 1 - att så ett frö

Trädgårdsministern - odlarskola del 1 - att så ett frö


I den senaste artikeln skrev jag om vintersådder och de har kommit upp riktigt fint. Den här gången tänkte jag bjuda er på en liten odlarskola den kommer vara  i tre delar. Jag tänkte att vi kunde odla något enkelt och som alla kan hänga med på utan att ha växthus.

Jag får ofta frågor kring odling, och det är ingen raketforskning.  Man ska inte övertänka det här med sådd. Du får helt enkelt låtsas vara en grottmänniska.

Ett frö+ jord+ vatten+ ljus+ rätt temperatur+ näring = Blomma.

Däremot måste man sköta om sina småttingar och vara med från start. Den första tiden går det inte att få för sig att resa bort eller vänta till nästa dag innan man kollar till sådderna/plantorna.

Varför förodla? 

Rosenskära, sommarflox, zinnia, purpurvinda, sommarrudbeckia, och astrar är exempel på blommor som förodlas för att de ska börja blomma tidigt och vi ska hinna njuta av dem länge. De behöver längre tid på sig än exempelvis en ringblomma, pappersblomster eller blåklint som kan direktsås.

När ska man börja?

I mitten av mars/ mitten av april är det lagom att starta och det enda du behöver är ett odlingskärl och så-jord.

 

Du behöver nödvändigtvis inte någon speciell behållare utan det kan exempelvis vara urdiskade bigpack-lådor eller mjölkkartonger som du skär bort ena långsidan på.

Hur?

Packa odlingskärlet med jord nästan ända upp, det ska finnas utrymme för att vattna.

 
 

Läs på fröpåsens anvisning gällande så-djup och om fröna ska täckas eller gro i ljuset. All viktig information står på påsen.

Strö glest ut (bredså) den mängd frön som du vill ha plantor. Oftast blir det långt många fler än man tänkt sig när det är dags att skola dem. Har man dåligt med utrymme inomhus när de ska skolas i egna krukor kanske det räcker med 10 plantor av rosenskära, som till sommaren kommer bli gigantiska ”buskar” med mängder av blommor.

Viktigast i början av sådden är lagom mängd fukt och värme underifrån.

När fröet ska gro är det viktigt att groningen går så snabbt som möjligt för att fröet inte ska stanna av i rotbildandet och istället ruttnar om det ligger i blöt jord för lång tid. Det får heller inte torka ut.

Jag brukar duscha mina sådder med blomspruta och lägga gladpack över. Lufta ibland för att inte för mycket kondens ska bildas.

Skriv etiketter och stick ner i lådan, sätt gärna datum för sådden också. Då har man lite koll på när de på ett ungefär är tänkt att visa sig.

Olika typer av frön behöver olika förutsättningar.

Purpurvinda har frön som är hårda och svåra att få att gro. Då brukar jag slipa dem med en nagelfil, då gror de på bara ett par dagar.

Medan mini-små frön som exempelvis blomstertobak, lejongap, lobelia, petunia och fingerborgsblomma bara behöver lite fuktig jord att vila på så kommer de av sig själva. De är alltså exempel på ”ljusgroende” frön. De ska inte täckas med jord.

Sommarflox kan vara en luring och vill ha mörker för att gro men gillar inte att täckas med jord. Jag brukar täcka den med mörk plast, exempelvis klippa en bit från en jordsäck.

Andra sorter kan behöva en köldperiod för att kunna börja växa och några vill ha det varmare än rumstemperatur.

Ställ ljust och svalare så fort de visar sig!

Så fort plantorna kommit upp behöver de ljus för att bli fina. Det ljusaste fönstret blir en bra plats, gärna ett som inte har elementvärme under.


Luktärter

Jag lovade ju en luktärtspecial också. För att lyckas med luktärter och få de sådär kraftiga och fina så förodlas de enligt Luktärtsdrottningen Cecilia Wingårdhs metod. Jag startar i vecka 12, men det går bra att vänta ett par veckor:

  1. Ta en 9 cm plastkruka och fyll med jord nästan upp till kanten.

  2. Lägg i 20 luktärtsfrön.

  3. Fyll på 2-3 cm jord.

  4. Vattna ordentligt.

  5. Ställ krukan i en vanlig 3 liters plastpåse med öppningen uppåt, blir som ett litet drivhus.

  6. Ställ i rumstemperatur på en ljus plats.

  7. När fröna grott och plantorna är omkring 10 cm höga ställs krukan medvpåsen kvar utomhus i skyddat läge. Vattna om det är torrt.

  8. Plantan blir av den här behandlingen tålig, frisk och kraftig. De tål ner till minus 8 grader och skulle det bli kallare, täck med odlingsväv.


Hur vi sedan går vidare med dem kan ni läsa om i nästa artikel; då det är dags för omplantering av sådderna.


Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

0