Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

David Svensson, Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek tipsar om bra läsning för- och tillsammans med barn och ungdomar.


Värsta vänner (Vänner 4-ever)

Marie Oskarsson

6-9 år (Lästräning)

Det här är sjätte boken i serien ”Vänner 4-ever” som handlar om en grupp klasskompisar på lågstadiet och deras relationer till varandra. Värsta vänner handlar om olikheter, avundsjuka och mobbning.

En regnig dag när de inte kan vara ute på rasten så visar Ali sin klasskompis Jack hur man spelar schack. Det är ett spel där man måste tänka mycket och där det lönar sig att vara tålmodig.

Jack lär sig snart och börjar tycka att det är jättekul med schack. Han som annars alltid brukar spela fotboll på rasterna sitter nu allt oftare vid schackbrädet med Ali.

Men alla är inte glada över Jacks nya intresse. Fotbollskillen Edvin fattar inte varför Jack inte är med och spelar med honom längre. Hur kan någon tycka att det är roligare med schack än fotboll?! Edvin blir så arg över detta att han börjar slänga ur sig massa elakheter mot Ali. Han kallar honom en tönt och en ful idiot. Han är så elak att Ali börjar gråta. Sådär kan man ju inte hålla på, tycker Jack då, Han måste snacka med Edvin.


Kedjebrevet (Läs på egen risk)

Petrus Dahlin

6-9 år (Lästräning)

”Läs på egen risk” är en serie böcker som passar den modige nybörjarläsaren. Det är otäcka berättelser som bygger på moderna vandringssägner.

Kedjebrevet handlar om ett läskigt SMS som man kan få till sin mobil om man har riktig otur.

Där står att man måste skicka vidare kedjebrevet till tre personer inom 48 timmar för annars kommer man att dö. Vad skulle du göra om du fick ett sånt SMS?

När Sixten kommer till skolan en morgon så pratar alla om de otäcka kedjebreven som kommer till folks telefoner. Lärarna säger att det bara är en bluff och inget farligt men Sixten är inte så säkert. En liten pojke på skolgården säger att han det var en tjej på en annan skola som dog efter att ha fått kedjebrevet. Och när Sixten kollar på sina SMS nästa morgon så ser han till sin stora skräck orden:

”Du har just fått ett kedjebrev..” Ska han skicka vidare meddelandet? Och till vem? Han har 48 timmar på sig innan det är för sent.



Skärmklipp 2020-03-10 11.55.43.png

Besök

Ockelbo Folkbiblioteks hemsida

Du hittar Ockelbo Folkbibliotek här!

 


Trädgårdsministern - odlarskola del 1 - att så ett frö

Trädgårdsministern - odlarskola del 1 - att så ett frö

Körlängtan del 2-  Glädjekören, Kyrkokören och Barnkören

Körlängtan del 2- Glädjekören, Kyrkokören och Barnkören

0