Trädgårdsministerns Odlarskola del 2 - Omplantering

Trädgårdsministerns Odlarskola del 2 - Omplantering

FOTO: Henrik Westberg


Varför omplantering?

Plantorna behöver sättas i ny och näringsrik jord för att kunna utvecklas på bästa sätt och bli fina och stadiga plantor med ett fint rotsystem. De kan inte växa och bli sitt allra finaste om de måste trängas med andra plantor.

Man behöver heller inte lika många plantor om man ger de man har gott om utrymme.

Plantorna blir också mer motståndskraftiga när de är i bra skick, blommorna blir större och fler… Ja det finns många anledningar till att plantera om.


När ska man börja?

När plantorna övergått från hjärtbladsstadiet (de första bladen) och fått de som vi kallar för karaktärsblad, det vill säga de blad som kännetecknar växten så är det dags för omplantering.

Låter man sådderna stå för länge är risken att man förstör de fina rötterna när de hunnit växa ihop med andra plantors rotsystem.

 

Linda Hellström. FOTO: Henrik Westberg

FOTO: Henrik Westberg

 

Då är det svårare för plantan att kunna suga upp vatten och risken att de dör blir större. Har man sått alldeles för tätt så att det inte går att reda ut och ta isär dem så är det bättre att klippa bort vissa plantor för att glesa dem, istället för att försöka dra isär dem. På så vis förstörs inte rotsystemet.

Växter som exempelvis tagetes och tomater tål att bli hanterade nästan hursomhelst, medan sommarrudbeckia, sommarflox och lejongap är ytterst känsliga för att bli förstörda.

Vissa plantor kanske är mindre än de andra, och då brukar jag låta de stå kvar och växa på sig lite innan de får egna krukor.




Hur?

Förbered med bra planteringsjord och så många krukor som du anser dig behöva. Man tjänar inget på att ta för stor kruka. Det räcker med 5-10 cm i diameter.

Vattna också igenom plantorna ett par timmar innan omplantering så att de är så välfyllda med vatten i sig själva som möjligt, då klarar de flytten bättre.

Tar du ”torra” plantor har de svårare att etablera sig efter en behandling.

Skriv också fler etiketter, speciellt om du som jag har flera sorter av till exempel zinnior, astrar eller rosenskäror, då är det lätt att blanda ihop dem efter ett tag.

Jag brukar börja med att fylla alla krukor med jord innan jag tar upp plantorna, då behöver de inte ligga och vänta så länge på att få komma ner i jorden. Lyfta ur hela sådden med alla plantor för att sedan försiktigt dela dem en och en.

För att lyckas med att pillra isär sina sådder kan det vara bra att sitta vid ett bord med bra belysning och ladda med ett bra tålamod, speciellt om man har sått alldeles för många frön. För det går ju inte att kasta bort plantor, haha.

 
Här delas en planta. FOTO: Henrik Westberg

Här delas en planta. FOTO: Henrik Westberg

 

Ibland får jag till och med sitta med ett förstoringsglas och en liten spetsig trädgårdssked.

Jag gör ett hål med fingret mitt i krukan och petar ned plantan och trycker till lite lätt.

De flesta plantor mår bra av att sättas ned lite djupare än de stod innan, men är inte nödvändigt om man känner sig osäker.

Vattna sedan igenom ordentligt så att den nya jorden packas runt rötterna och inga luftfickor finns kvar. Plantorna kan till en början se lite slokiga ut när man har skolat dem. De brukar repa sig ganska fort så det är ingen fara.

Fortsätt att ha extra belysning till dina plantor om de står en bit in i rummet eller i husets norrfönster.

Luktärter

Luktärterna har också förhoppningsvis vuxit till sig och blivit tillräckligt stora för omplantering. Gör på samma sätt som med de andra men fortsätt att ha dem ute och stick gärna ner något klätterstöd så de kan slingra runt. Jag brukar toppa mina för att de ska bli välförgrenade, men det är inte nödvändigt.


I nästa artikel:

Då det är dags för avhärdning och utplantering av plantorna.

Gröna hälsningar, 

Trädgårdsministern

Skärmavbild 2021-04-21 kl. 10.58.01.png

FÖLJ

PÅ INSTAGRAM


Nyheter på KUXA.SE

Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

Vård och omsorgsutbildning i Ockelbo – Stor brist på utbildade undersköterskor

Vård och omsorgsutbildning i Ockelbo – Stor brist på utbildade undersköterskor

0