Din hälsa - ett perspektiv på nyårslöften.

Din hälsa - ett perspektiv på nyårslöften.

Har du ett krångligt förhållande till träning och kost? Var lugn, du är inte ensam. Skribent Lena Östman förmedlar genom mångårig erfarenhet som tränare enkla sätt att nå god hälsa.


Nu när det har gått några veckor på det nya året, kan vi reflektera över våra nyårslöften. Håller du fast vid ditt nyårslöfte?

Nyårslöfte; Vad är det för påhitt egentligen? Är det för att vi på något vis känner att vi gjort lite fel med oss själva och vill rätta till det? Planerades aktuellt nyårslöfte under en lång tid innan nyårsklockorna ringde eller var det grupptrycket vid nyårsskålen som akut triggade till ett förhastat löfte? Gav du något nyårslöfte? Något som dramatiskt kommer förändra ditt liv till det bättre?

Blev det samma som förra året med en ny tvist, ny fräsch idé eller struntade du helt enkelt i nyårslöfte denna gång?

Jag gissar att nyårslöften förändras i takt med vår ålder. I tioårsåldern känns godisstopp rimligt, några årtionden därefter är det upplevelser som ska checkas av, slutligen sen när medelåldern anländer så ska det bantas och börja tränas resten av livet. Känns det igen?

Det sistnämna är intressant för mig som personlig tränare och kostrådgivare. Eftersom det är mitt levebröd, så borde jag jubla för alla dessa nya nyårslöfteskunder. Men jag kan inte låta bli att tänka; varför just vid ett årsskifte? Och varför direkt efter en lång ledighet av stillasittande med en massa godsaker?

Att kontinuerligt jobba med att förbättra sin hälsa är suveränt. Träning är fantastiskt för alla och att göra viktreglering är bra så länge det sker i hälsans tecken.

Det ena betyder att kroppsrörelser ska ökas och det andra att matintag ska minskas. Det kan bli lite för mycket på en gång.

Om vi lägger bort tanken på nyårslöfte för en stund och tänker att vi skulle lägga till en god vana lite nu och då under året i stället. Smyga på en promenad i veckan som säkert kommer att bli längre och snabbare i takt med att konditionen förbättras och det blir allt varmare under våren. Att planera hela veckans matlagning med en storhandling, är en annan god sak att introducera i livet, som inte är alltför krånglig när man väl fått in planeringsrutinen. Vips har både träning och kostförändring påbörjats. Plus att det kan påbörjas vilken dag som helst på året, inklusive nyårsdagen om så önskas!

Andra enkla förändringar som kan göras för att förbättra hälsa är till exempel att öka pulsen till en lätt obehaglig nivå i någon minut lite då och då i vardagen. Bestämma sig för ett helt återhämtningsdygn med en lång natts sömn och inga måste-sysslor på dagen.

Prova på en ny motionsform någon gång i månaden eller kvartalet, du kanske finner glädje i någonting du aldrig trodde var roligt.

FOTO: Todd Quackenbush @toddquackenbush

Boka in en timme med din parter, arbetskamrat eller svärmor. Det är bara din egen fantasi som kan stoppa dig i din framfart mot bättre hälsa.

Hälsa, glädje, vänskap eller kärlek kan lura runt hörnet på varje ny idé du knäcker. Vem vet, du och jag kanske möts någonstans i bygden, vilken dag som helst.

God Ny Hälsa!


Tre frågor till Lena Östman. 

Vem är du?

- Jag är 52 år, Lingbo-bo, sambo, mamma, farmor och elitmotionär inom styrke- och konditionsgrenar. Min hobby är mitt jobb, nämligen tränare. 

Vad kommer vi läsa om i din krönika? 

- Jag skriver om mina tankar och reflektioner inom fysisk hälsa. Genom mina år som tränande och tränare har jag märkt att det är vanligt med ett krångligt förhållande till träning och kost. Jag vill förmedla enkla sätt att nå god hälsa.

Var kan vi hitta mer från dig? 

- Ni hittar mig på Instagram där ni kan följa @enkeltraning och @tantstark Och på facebook: Enkel Träning Lena Östman AB

(I båda dessa forum hittas en träningsövning varje onsdag med kroppsvikt eller någon enkel utrustning)

– Man hittar också mig som Personlig Tränare och Grupptränare både i Lingbo If:s gym och på Ockelbo Atlet Klubb. Jag tränar själv på båda ställena, plus ute i naturen runt omkring. Jag arrangerar träningsläger hemma på gården och utomlands varje vår. 

Skärmklipp 2020-01-24 12.58.09.png

Besök Lenas Hemsida


Ockelbo basket mot KFUM Uppsala

Ockelbo basket mot KFUM Uppsala

Inför toppmötet i basket - OBBK möter Uppsala Basket

Inför toppmötet i basket - OBBK möter Uppsala Basket

0