Ockelbo basket mot KFUM Uppsala

Ockelbo basket mot KFUM Uppsala

Herrlaget i division 1 har verkligen haft en aktiv tvåveckorsperiod. Förutom en seger mot Alvik har två toppmöten mot Uppsala spelats, förutsättningen inför dessa matcher var att båda lagen vunnit 13 och förlorat 0. Något lag var därmed tvunget att, åtminstone tillfälligt, lämna över förstaplatsen.

Uppsala värmer upp. Till höger syns den tidigare ligaspelaren för Ockelbo, veteranen Rickard “den andre” Eriksson. Rickard fick stående ovationer och Svenska Basketförbundets generalsekreterare Johan Stark, som var involverad då Rickard värvades til…

Uppsala värmer upp. Till höger syns den tidigare ligaspelaren för Ockelbo, veteranen Rickard “den andre” Eriksson. Rickard fick stående ovationer och Svenska Basketförbundets generalsekreterare Johan Stark, som var involverad då Rickard värvades till Ockelbo, höll ett tacktal innan uppkast.
FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Ockelbos Jordan Stotts vinner uppkastet.  FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Ockelbos Jordan Stotts vinner uppkastet.
FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Hemma i Kuxahallen hade det här Ockelbolaget aldrig förlorat, inte en hemmaförlust under hela fjolårssäsongen i division 2. Och inte heller hade hemmalaget besegrats här under innevarande division 1 sejour.

Det var fullsatt, extra stolar hade tagits in och klubben hade bett publiken om överseende att vissa kanske skulle behöva stå – för det viktigaste är att alla ska kunna komma och stötta sitt lag. Närmare 840 personer kom till Kuxahallen denna januarikväll, 75 av dessa var tillresta Uppsala supportrar.

Edvin Jonsson och Max Sundberg på plan framför en fullsatt huvudläktare. FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Edvin Jonsson och Max Sundberg på plan framför en fullsatt huvudläktare.
FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Matchen var en svängig och tät historia redan från början. Det bjöds verkligen på toppklassig basket, nerv och tufft spel från båda lagen. Poängmässigt följdes lagen åt till en bra bit in i fjärde perioden.

Ockelbos erfarne Edvin Stark – som trots sina ligameriter, inklusive ett SM guld, bara är 20 år gammal. Lagkaptenen Edvin bar Ockelbo Basket på sina axlar och blev även poängbäst med 20 poäng. FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Ockelbos erfarne Edvin Stark – som trots sina ligameriter, inklusive ett SM guld, bara är 20 år gammal. Lagkaptenen Edvin bar Ockelbo Basket på sina axlar och blev även poängbäst med 20 poäng.
FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Erik Persson (1) ser sin layup resultera i två poäng. FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Erik Persson (1) ser sin layup resultera i två poäng.
FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

I fjärde quartern lyckades Uppsala få en lucka till Ockelbo och ledde som mest med nio poäng. Många lag skulle nog kastat in handduken då just Rickard Eriksson, som poängmässigt inte utmärkte sig under matchen, satte en trea från hörnet.
Journalisten i denna skribent började undermedvetet genast fila på textidéer kring hur veteranen återvände och blev den som stack dolken i hjärtat på sin tidigare klubb. Men då återstod det fortfarande ett par minuter att spela…

Coach Jocke Linder uppmuntrar sitt manskap under en timeout.  FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Coach Jocke Linder uppmuntrar sitt manskap under en timeout.
FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Ockelbo gav inte upp. Laget slogs vilt om varje boll, kämpade hårt för varandra för de där extra centimetrarna som behövdes. Poäng efter poäng jobbade man sig tillbaka in i matchen. Man tvingades ta fouls för att få tiden att stoppas, och fortsatte att krypa närmare. Efter att Ockelbo lyckades forcera en turnover med bara sekunder kvar, hade man en chans att kvittera.

Här passar det bra med lite snacks. Vilken match åskådarna bjöds på! FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Här passar det bra med lite snacks. Vilken match åskådarna bjöds på!
FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Men där tog det stopp. Efter den fantastiska upphämtningen missades ett par bra chanser att sätta kvitteringen i sista anfallet – istället för förlängning kunde Uppsala fly hem med segern i bagaget. Slutresultatet skrevs till 80-82.
Känslan var snarare att Ockelbo förlorat matchen, än att Uppsala vann den - även om det rent tekniskt blir samma utfall ger det andra förutsättningar inför returen, som skulle spelas veckan därpå i Uppsala. Hade Ockelbo vikt ner sig i det där 9 poängs underläget hade man knappast kunna stå upp som man gjorde i bortamatchen.

Jordan Stotts vid straffkastlinjen. FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Jordan Stotts vid straffkastlinjen.
FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Redan onsdagen därefter spelades bortamatchen, inför 100+ Ockelbosupporters på plats. Ockelbo hade även hunnit med att möta Alvik borta under söndagen och hade därmed tre matcher under en intensiv period.
På hemmaplan lyckades Uppsala med just det där skottet som Ockelbo var så snubblande nära att sätta dit i Kuxahallen. De satte en trea med 4 sekunder kvar att spela, vilket blev kvitteringen som tog matchen till övertid, där det rutinerade Uppsalalaget kunde vinna. Ockelbo hade foulproblem i matchen och förlorade ett flertal nyckelspelare på upploppet, och Erik Persson hade tidigare i matchen tvingats kliva av på grund av skada.

Det unga Ockelbolaget tar säkert med sig ett och annat från dessa matcher. Målet att kvala in till Superettan är alltjämt inom räckhåll. Det tål att nämnas att Ockelbos lag är så pass ungt att det fortfarande kan vinna priser på lokala ungdomsgalor – vilket man även gjorde. Samma kväll som förlusten mot Uppsala utsågs Ockelbos herrbasketlag till “Årets lag” i Ockelbo kommun.

Framtiden ser alltjämt ljus ut!

Trogna Ockelbosupportrar söker sig mot utgångarna efter drabbningen FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Trogna Ockelbosupportrar söker sig mot utgångarna efter drabbningen
FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Ockelbo Stål förr och nu

Ockelbo Stål förr och nu

Din hälsa - ett perspektiv på nyårslöften.

Din hälsa - ett perspektiv på nyårslöften.

0